Празници и диабет: за какво да внимават пациентите

Много често през януари и февруари приемаме по спешност хора с остра метаболитна декомпенсация, казва д-р Дениз Бакалов от Александровска болница

OFFNews 26 декември 2022 в 12:32 1209 0

д-р Дениз Бакалов

Снимка Скрийншот

д-р Дениз Бакалов, Александровска болница

Много често през януари и февруари има доста пациенти, постъпващи в болницата за лечение, заради декомпенсиран диабет, с остра метаболитна декомпенсация и ги приемаме почти по спешност. Това каза за БТА д-р Дениз Бакалов, специалист в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към Александровска болница.

Проблемите се появяват заради прехранване с неподходяща за страдащи от диабет храна или заради пропуски в приема на таблетките или инсулина, особено по време на толкова продължителни празнични дни. Всички тези фактори водят до много високи нива на кръвната захар в организма, обясни лекарят. Пациентите са толкова „декомпенисарни“, че не само нивото на кръвната захар е високо, а имат и метаболитна ацидоза - средата на организма е станала твърде кисела, променят се електролитите в организма, променят се бъбречната и чернодробната функция, образуват се кетотела в организма, а това „води“ до спешния център.

Хранене, диабет, празници

Страдащите от диабет имат определен хранителен режим, който е съобразен с провежданото им лечение - с таблетки или с инсулин. Ако човек е на инсулинова терапия, хранителният му режим включва най-малко три основни хранения през деня, с едно или две междинни хранения, като този режим трябва да се спазва и по време на дълги празници. При таблетна форма на терапия, което най-вероятно означава, че човекът е с диабет тип 2 и е с наднормено телесно тегло или със затлъстяване, хранителният режим включва по-нискокалорична храна. Този вид хранене налага да се избягват въглехидрати с висок индекс на гликемия. Това са храни, водещи до бързо покачване на кръвната захар след консумацията им, посочи лекарят. Храненето на хората, лекуващи диабета с таблетки, е разпределено поне в три основни хранения през деня в малки количества.

Бялата захар трябва да се замести с подсладители, тъй като те са нискокалорични и не носят допълнително натоварване с калории за организма, а в почти всички готови пакетирани храни, които се продават, има добавена захар или глюкозо - фруктозен сироп. По думите му преди години е имало съобщения, че прекомерната употреба на подсладителите аспартам или сорбитол може да има канцерогенен ефект, но във времето това твърдение не се е доказало научно.

Колко и какъв алкохол

Консумацията на алкохол също води до допълнителен прием на калории, което отново провокира декомпенсация на заболяването, предупреди д-р Бакалов. Със сладките алкохолни и безалкохолни напитки трябва да се внимава, тъй като един грам чист алкохол доставя на организма близо седем килокалории, а един грам чист въглехидрат, например захар, доставя четири килокалории. Алкохолът доставя повече енергия на организма, водеща до повишаване на стойностите на кръвната захар. За жени, страдащи от диабет, допустимото количество алкохол е около 30 милилитра концентрат, а за мъжете, засегнати от диабет – около 50 милилитра концентрат, посочи д-р Бакалов. Ако човек предпочита бира, тя може да е не повече от 330 мл светла бира, добави той. За любителите на вино се препоръчва 200-250 мл бяло, сухо вино. Тези препоръки обикновено се отнасят за до два пъти седмично, но в празничните дни би могло да е максимумът на ден, подчерта лекарят. Наистина бирата е „течен хляб“, каза още д-р Бакалов и посочи, че има пациенти, изпиващи две-три бири на ден, което се равнява на две-три допълнителни хранения на ден. Допълнителните калории се натрупват като излишна мастна тъкан и водят до декомпенсация на диабета.

При проблем с щитовидната жлеза

Пациентите, страдащи от болести на щитовидна жлеза, нямат специфични ограничения в храненето, ако заболяването е добре компенсирано, каза още д-р Бакалов. Ако човек има хипофункция на щитовидната жлеза и болестта не е добре компенсирана, ще се стигне до задръжка на течности и натрупване на тегло, възможно е да получат отоци. Прекомерната употреба на сол ще доведе до подпухване на лицето и крайниците.

Възможно е човек да не знае, че има проблем с щитовидната жлеза. Консултация с лекар и изследвания при нужда трябва да се направят, ако има рязко сваляне на тегло – 10 килограма за един месец, новопоявили се повишено изпотяване, сърцебиене, безпокойство, тремор на ръцете, както и фамилна обремененост. По думите му консултация е нужна и при обратните симптоми - поява на мудност, отпадналост, потиснатост, сънливост, суха кожа, косопад, чупливи нокти, нарушение в менструалния цикъл, тъй като те може да са знак за хипофункция на щитовидната жлеза.

Не бих казал, че има епидемия от тиреоидит на Хашимото, а статистиката се променя по-скоро заради повишените възможности в диагностиката и достъпът до специалисти, допълни д-р Бакалов.

Мъжете боледуват от заболявания на щитовидната жлеза осем-десет пъти по-рядко в сравнение с жените, посочи д-р Бакалов. По думите му жените са засегнати в пъти повече заради наличието на естрогени в организма им.

Какъв да е хранителният режим

Храненето трябва да е три-четири пъти, в светлата част на деня, препоръчва д-р Бакалов. „Брънч“-овете са огромен източник на калории и повечето от тях отиват в подкожна мастна тъкан.

Сред възрастните, които обичайно страдат от диабет тип 2, в половината от случаите има фамилна обремененост, но има и предхождащ елемент – затлъстяване, водещо до развитие на резистентност на мастните, мускулните и чернодробните клетки към инсулиновото действие. Развиват се и промени в черния дроб. Инсулиновата резистентност прераства в предиабетно състояние с променени нива на кръвната захар и след това се развива захарният диабет. При някои хора този период може да отнеме три-пет години. При липса на фамилна обремененост, диабетът може да се появи в резултат на наднормено тегло и екстремно затлъстяване. Стресът обикновено е отключващ фактор, но хроничният стрес води почти винаги до покачване на тегло, а затлъстяването и наднорменото тегло винаги са рисков фактор за захарен диабет.

Липсващи медикаменти

В ситуация на липсващи в аптеките инсулини обичайно се стремим да използваме наличните и променяме вида на инсулина, което не е никак лесно, ако се наложи, каза още лекарят. Д-р Бакалов изрази надежда проблемът с липсващите инсулини да бъде решен от отговорните власти. Пациентът не може сам да смени инсулина, който ползва, а и не е редно, защото всеки вид инсулин има определена фармако-кинетика и фармако-динамика. Инсулините са подобни, но не са идентични и смяната на различни видове инсулини трябва да се направи от специалист. Ако някой реши своеволно да си смени инсулина, не се знае каква би била реакцията на организма, тъй като инсулиновата чувствителност е индивидуална. Възможно е една доза от един вид инсулин да сваля нивото на захарта с определен порядък, а от друг инсулин - с по-висок порядък, каза още д-р Бакалов. По думите му така може да се провокира хипогликемия, което е остро усложнение и, ако се предозира, може да се стигне и до кома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови