Поставиха дома за възрастни в Славянци под карантина, 18 са заразените с COVID-19

OFFNews 02 септември 2020 в 11:15 1409 0

18 души от дома за мъже и жени с деменция в сунгурларското село Славянци са дали положителен резултат за коронавирус. 13 са домуващи, а пет са от персонала. Социалното заведение е поставено под 14-дневна карантина, съобщи БНР.

Две санитарки, готвачка и работник от поддръжката от персонала са с положителни проби, уточни зам.-кметът на Сунгурларе Тодорка Павлева.  

Сред болните е и директорката на дома. От потребителите няма в тежко състояние. Прегледани са от личния им лекар. Миналата седмица трима-четирима от тях са били с леко повишена температура, допълни Павлева.

Кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов обяви подробности за предприетите мерки чрез профила си в социалните мрежи:

"Болните потребители са изолирани на първия етаж с отделен санитарен възел и вход. Персоналът е разпределен на групи от 2 санитарки и 1 медицинска сестра. Пералнята работи на две смени, като дрехите и бельото на болните се перат отделно да няма засичане на пътищата между болните и здравите хора. Храненето е организирано на две смени, като положителните хора се хранят в стаите. Обслужващият персонал е снабден с предпазни облекла, шлемове, маски, ръкавици и очила. Извършва се ежедневна дезинфекция на дома.

Към момента от дома няма болни потребители с изразена симптоматика. Засега в болница в Сливен остава единствено готвачката. Започва изследване на контактните лица на заразените. Положителна проба е дал и съпругът на готвачката, който не работи в дома."

Общо 26 души с коронавирус за денонощието отчита Единния информационен портал за Бургаска област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови