Последно: спират тока на варненската белодробна болница на 8 декември

OFFNews 06 декември 2022 в 10:11 797 1

тубдиспансер

Снимка Скрийншот

Белодробната болница във Варна

Финансовите проблеми на Белодробната болница във Варна остават без решение. Лечебното заведение има дългове за 700 000лв. и още 80 000 лв. за ток. Медиците не получават редовно заплатите си, а от "Енерго-Про" на няколко пъти заплашват, че ще спрат електроподаването към болничното заведение заради големите задължения.

Това е болница само за туберкулоза и ние не можем по друг начин да генерираме "живи пари". От някое медицинско, от някой преглед, но те едва стигат за консумативи. Получаваме субсидия от 90 лв. на пациент, които не стигат за никъде. Не можем да направим план за електроенергията, защото едва намираме за гориво, филми за рентгена и т.н., казва д-р Мина Русева пред БНТ.

Последната закана на енергото е, че лечебното заведение ще остане без електричество за 2 часа на 8 декември.

Ако тока бъде спрян за 2 часа, ще трябва да се унищожат микробиологичните проби, налични в лабораторията - това е биологичен отпадък. Няма да могат да извършват никакви прегледи и никаква дейност, защото всичко е на компютри. Цялата болница ще спре работа. Болните от стационара ще бъдат пуснати, защото те не могат да стоят без ток - имат по-специален режим, казва д-р Русева.

В момента в лечебното заведение са настанени 20 души с туберкулоза.

Преди месец доставчикът "Енерго-Про" обяви, че ще спре електрозахранването на Тубдиспансера заради натрупани задължения в размер на 77 000 лв. Крайната дата за покриване на дълга беше 21 ноември.

От дружеството посочиха, че за критичната ситуация многократно са били информирани Община Варна, Министерството на здравеопазването, както и всички ангажирани държавни и регулаторни институции, но не е бил поет конкретен ангажимент "за решение на задълбочаващия се казус".

Мнозинството от общинските съветници се обединиха около мнението, че Общината не може да се справи "с огромните суми, които се генерират всяка година – за заплати и осигуровки на служителите, режийни разходи, лекарства, поддръжка на сграден фонд" и прехвърлиха топката към Министерството на здравеопазването. По-късно общинарите решиха Тубдиспансерът да премине към друга болница например УМБАЛ "Св. Марина", какъвто случай вече е имало.

Това все още не е факт, а управителят на лечебното заведение доц. Христо Ганчев заплаши, че ще заведе пациентите от стационара в кабинета на председателя на Общинския съвет. "Там да ги лекуват"

До момента проблемът с Белодробната болница остава открит и работещо решение от институциите не е намерено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

06.12 2022 в 10:54

За да има баланс би трябвало да спрат тока на община Варна. Белодробната болница върши полезно дело, а охранените ни общинари загробват града с бързи темпове!