По-малко медицински процедури по време на раждане препоръча СЗО

OFFNews 20 февруари 2018 в 15:00 4338 0

Световната здравна организация излезе с нови насоки за това как трябва да протича естественото раждане. Целта на създадения за целта наръчник е да превърне раждането в позитивно преживяване, обявиха от организацията. 

Наръчникът включва 56 препоръки. Според СЗО в световен мащаб се използват твърде много инвазивни интервенции и операции без реална медицинска необходимост от това. Досегашният подход не оставя на жените време да проявят инстинкта си в процеса на раждането и така той да се превърне в позитивно житейско събитие вместо в медицинска процедура, обявиха от организацията. 

Една от основните промени, препоръчани от СЗО, е да отпадне един от основните принципи в родилния процес в момента - че разкритието на родилния канал е с по 1 см на час. Според организацията трябва да се отчете, че всяко раждане е различно и този темп на разкритие може да е нереалистично бърз за някои жени. Затова се препоръчва нов ориентир за нормално протичащо раждане - разкритие от 5 см за първите 12 часа при първо раждане 10 см на час при следващо. 

Друга важна препоръка на СЗО е отричането на метода на измерване на таза преди раждане, за да се прецени дали бебето ще успее да излезе по нормален път. Според организацията измерването се извършва в ранен етап на раждането и в някои случаи се взема решение за операция, без да е оставено достатъчно време на тялото на жената да се справи с раждането и да се избегне оперативна намеса. 

СЗО отрича и необходимостта от бръснене на жената и клизма преди раждането. 

Сред препоръките на организацията са още избрани от жената начини за облекчаване на болката, като сред тях, освен медикаменти, може да са специфични методи на дишане, музика, масаж и други. 

На жените трябва да се дава възможност да се движат свободно в първия период на раждането и сами да избират поза за раждане, в която се чувстват комфортно, като се позовава на инстинкта си. Освен това при нискорискова бременност трябва да се разрешава на жените да се хранят или да приемат течности. 

СЗО препоръчва още жената сама да избира дали да има придружител по време на раждането и да има възможност да изготви план за раждането на бебето. 

Организацията настоява още жената да бъде третирана с уважение и да има ефективна комуникация с екипа на болницата. 

Според СЗО ненужните медицински интервенции трябва да бъдат избягвани, ако раждането напредва нормално и жената и бебето са добре. 

Според организацията не се препоръчва и използването на окситоцин за предизвикване или стимулиране на раждането, както и на други медикаменти за намаляване продължителността на раждането.

Препоръките включват и времето веднага след раждането, като според наръчника бебетата, които нямат здравословни проблеми, трябва да бъдат дадени веднага на майката, като се поддържа контакта кожа в кожа в първия час след раждането, за да се предотврати хипотермия и да се насърчи кърменето.

СЗО препоръчва още майката и бебето да не бъдат разделяни в първите 24 часа след раждането, като в това време се намират в една и съща стая.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови