По-малко българи приети в болница, но повече онкоболни през 2015 г.

OFFNews 19 октомври 2016 в 13:48 6464 0

Спад на броя на хоспитализациите е отчетен за 2015 г., става ясно от доклад за състоянието на здравето на българите и изпълнението на Националната здравна стратегия за 2015 г., който беше приет на заседанието на Министерския съвет.  

В доклада е направен анализ на рисковите фактори за здравето, включително социално-икономически, околна и трудова среда, както и факторите, свързани с индивидуалния начин на живот, с начина на хранене, двигателна активност и вредни навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, наркотици и др.

Докладът отчита трайна тенденция за намаляване броя на населението и неговото застаряване. 

За първи път през 2015 г. е отчетено намаляване на хоспитализациите, като водещи причини са болестите на органите на кръвообращението, на дихателната система и на храносмилателната система.

Заболеваемостта от заразни болести и паразитози остава ниска, намалява заболеваемостта от туберкулоза. Заболеваемостта от онкологични заболявания нараства спрямо предходната година, но остава под средните за ЕС стойности.

В доклада се посочва и тенденция за намаляване на детската и майчината смъртност.

Според документа за подобряване на здравето на българите са необходими мерки, които са заложени в Концепция „Цели за здраве 2020“ и Националната здравна стратегия 2020.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!