Бивши пациенти излязоха на протест пред Пирогов в защита на хората, които са ги лекували от COVID-19

Демонстрантите искат извинение от здравния министър заради съмненията му, че са фиктивни жертви на вируса

Ружа Райчева 25 юни 2021 в 20:40 4368 0

Бивши пациенти, прекарали COVID-19, излязоха на протест пред спешната болница "Пирогов" в столицата в защита на докторите, които са ги лекували. Те настояха за извинение от екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради обвинения за фиктивни пациенти.

Преди две седмици от здравното министерство обявиха, че болницата ще бъде проверена заради съмнения за 900 фалшиви хоспитализации на хора с коронавирус. Съмненията са за „неотразени по изискванията хоспитализации“. Тези 900 пациенти са били приети за лечение на коронавирус в „Пирогов“, а след това са се връщали отново в болницата за долекуване по клинични пътеки за чернодробна и бъбречна недостатъчност.  

Завеждащият Клиниката по вътрешни болести доц. Петър Атанасов пък обяви, че в болницата няма пациенти-фантоми и че лично е консултирал 99% от заразените с коронавирус 

Протестът започна днес в 18 часа пред лечебното заведение и протестиращите заявиха готовност да продължат с демонстрациите, докато не получат извинение. 

Една от участничките на протеста Роси Иванова обясни пред бТВ, че се разболяла от вируса през февруари. Лежала е на три пъти в "Пирогов" в период от три месеца с множество усложнения. 

Тя е един от бившите пациенти, получил обаждане от Здравната каса с питане дали се е лекувала в лечебното заведение. 

"Това ме засегна като пациент. И ми стана неприятно, защото аз дължа живота си на екипите. Начинът, по който се прави тази проверка, и отношението към тези хора, е скандално", смята Роси Иванова. 

"В момента се извършва наглост. Търси се начин да бъде отстранен свестният човек, лекарят, доцентът Атанасов, за да може да се отстрани и ръководителят на института "Пирогов", за да се назначи някой друг. Това е истината", заяви друг протестиращ пред БНР. 

Протестиращите смятат, че доцентът става косвена жертва в някакви политически боричкания. Обществото оставало с убеждението, че става дума за криминални типове, източили касата.

Пред bTV от НЗОК са заявили, че проверката все още продължава и са отказали повече информация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови