Пилотен проект ще открива рак на белия дроб в ранен стадий

1 на всеки 15 души страда от заболяването, най-застрашени са мъжете над 45 г.

OFFNews 05 февруари 2020 в 11:57 1394 0

Снимка Pixabay

Целта на проекта „Заедно срещу рака на белия дроб“ е да се изготви, предложи и въведе в рутинната медицинска практика в България алгоритъм, по който да се провежда скрининг на рака на белия дроб.

Българското дружеството по Кардиоторакална Рентгенология, в партньорство със Сдружение “Въздух за здраве”, с подкрепата на стартиралата през 2009 г. благотворителна инициатива „Избери, за да помогнеш“ организира проекта за скрининг за белодробен карцином с нискодозова компютърна томография.

Пациентите, при които се установи ранна форма на рак, ще могат да бъдат лекувани щадящо, запазвайки качеството си на живот. В рамките на проекта ще се изследва пилотна група от заболели и ще се анализират резултатите – медицински и икономически, като първа стъпка за приложението му на национално ниво. 

Независимо от напредъка на медицината, ракът на белия дроб и днес остава едно от най-смъртоносните и скъпи за лечение онкологични заболявания. Статистиката показва, че един на всеки 15 души заболява от рак на белия дроб, като това е най-честият рак при мъжете над 45 години и третият по честота при жените.

Успеваемостта на лечението се определя главно от ранната диагностика, като само 3% от пациентите с късно установен рак на белия дроб преживяват 5 години след поставяне на диагнозата. За сравнение, ранно диагностицираните и оперирани тумори от този вид показват преживяемост от 80% за същия период от време. В ранния си стадий ракът на белия дроб много рядко дава симптоми и единственият доказан начин за навременно му откриване е чрез масов скрининг с т.нар. нискодозова компютърна томография. Резултатите от американски и европейски проучвания показват 20-36% снижаване на смъртността за включените в скрининговите програми пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови