Пфайзер/Бионтех само за участниците в изборния процес

Над 70 000 души са се записали за ваксинация в е-системата, избор на ваксина засега няма

Янка Петкова 10 март 2021 в 17:00 8771 0

Около 20 000 души, които вземат участие в изборния процес, ще бъдат ваксинирани до 14 март с иРНК ваксината, която беше доставена. Това стана ясно от брифинга на зам.-министър Жени Начева по повод старта на имунизациите утре.

„Дозите иРНК ваксини осигуряват изборния процес. Ние сме осигурили този процес и това е приоритет, за да могат хората, които ще участват в изборите, да получат втора доза до 4 април“, заяви тя. Също приоритетни са и лицата от първите фази, които впоследствие са преценили, че искат да се ваксинират.

Избор на ваксина няма 

Над 70 000 са записалите се за ваксинация през е-системата. Имунизациите започват утре с препарата на "Астра Зенека", избор на ваксина засега няма. Това стана ясно от брифинга на зам.-министър Жени Начева по повод старта на имунизациите утре.

Всички, които са се записали за имунизация с иРНК ваксина, ще трябва да изчакат, докато има количества от "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" за имунизации извън фазите и ангажираните с изборния процес, обясни Начева.

Към момента последната възможна дата записване е 31 март. Близо 70 000 лица са се записали за ваксинация между 11 и 31 март. Делът на желаещите над 50 г. е 56,5%.

Над 10 000 са записаните на възраст между 70 и 79 години; над 12 000 са пожелалите да се ваксинират през е-системата на възраст между 50 и 59 г.; близо 15 000 са между 60 и 69 г.

Разпределение по области

- около 30% от записаните (над 30 000) са от София (град);

- над 10 000 са в Пловдив;

- над 7000 във Варна;

- близо 7000 са в Бургас и София област;

- около 3000 са желаещите в Плевен и Стара Загора.

Най-слаб интерес към е-списъците, с по около 700 записани за ваксинация, има във Видин, Смолян, Монтана и Разград.

По ваксинационни центрове

Над 335 ваксинационни центъра са включени на територията страната. Днес към тях са разпределени необходимите дози ваксина на "Астра Зенека". 

Най-желан център за ваксинация е ВМА с над 8000 записани за ваксинация в лечебното заведение, "Пирогов" - 4000; УМБАЛ "Св. Анна" - 3000; Александровска болница - 3000; както и РЗИ в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил и Варна.

Подведени ли са вече записаните

„Тяхното право да изчакат иРНК ваксина не е отнето“, отговори Начева след въпрос защо системата дава право на избор, когато в крайна сметка възможната опция е само една. Според нея обаче каква ваксина е подходяща за съответното лице може да прецени най-добре лекар.

Ако има отказали се да се ваксинират с "Астра Зенека"

При налични дози и свободни места чрез РЗИ ще се насочват лица от фазите за ваксиниране на приоритетни групи. Здравните инспекции ще помагат и при струпване на хора, като на място ще могат да се включат техни мобилни екипи. Начева призна, че е възможно в първите дни да има проблеми от организационен характер.

Личните лекари

В отговор на въпрос дали личните лекари са дискриминирани в полза на големите болници, Начева отбеляза, че джипитата "все повече ще се ангажират в процеса", но уточни, че с тях не е било говорено да поставят иРНК ваксини, тъй като нямат подходящи условия за съхранението им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови