Пациент: Отвратителен цинизъм е да се противопоставят трансплантирани на болни с коронавирус

OFFNews 13 ноември 2020 в 11:55 2402 0

Снимка Архив

„Четвърти ден слушам как ръководството на Александровска болница, как държавният здравен инспектор доц. д-р Кунчев противопоставят трансплантираните пациенти на COVID-болните, което е отвратителен цинизъм", заяви по БНР Георги Пеев, който е с трансплантирани сърце и бъбрек.

Той коментира конфликта между ръководствата на болницата и на клиниката по нефрология и трансплантация. Заради преместването на диспансера за бъбречно трансплантирани шефът на клиниката проф. Паскалев и екипът му подадоха оставка.

Пеев уточни, че трансплантираните пациенти, които ще протестират днес, не са против отварянето на ковид отделение и допълни:

"В момента са ни дали две стаи с 8 легла. 650 трансплантирани на 8 легла, а къде ще ни преглежда диспансерът? И редът, и начинът, по който това ще става, не са ясни“, каза той.

Според Пеев големият конфликт се е получил не заради преместването на клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница от помещенията, в които досега се е намирала, а заради начина, по който това се е случило.

Той коментира и брифинга, който вчера даде ръководството на университетската болница във връзка със случая:

„На този брифинг бяха казани няколко големи неистини, да не кажа лъжи. Първата такава лъжа е, че пациентите ще бъдат лекувани по абсолютно същия начин от хора, които досега не са лекували бъбречно трансплантирани пациенти. Това всяко едно медицинско лице знае, че няма как да се случи“, смята Георги Пеев.

Той подчерта, че през тази година  в клиниката не е направена нито една бъбречна трансплантация от жив донор. Същевременно в трансплантационен център в Солун са направени 49 трансплантации, „тоест горе-долу същият брой като в 2019-а, когато нямаше коронавирус“, изтъкна пациентът.

Пеев коментира и думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който по време на вчерашния брифинг заяви, че случващото се е "детски инат" и заяви, че според него става дума за „зле организиран пуч срещу проф. Паскалев".

Днес по обед трансплантирани пациенти от цялата страна ще протестират днес пред сградата на Министерството на здравеопазването. Те ще изразят своето несъгласие с начина, по който се реорганизират лечебни звена за наблюдение на трансплантирани в ковид зони, без да е ясно къде и как ще продължи проследяването на трансплантираните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови