Първи случай на починала жена след повторно заразяване с COVID-19

Лекари от САЩ съобщават и за млад мъж без съпътстващи заболявания, прекарал много по-тежко болестта втория път

OFFNews 13 октомври 2020 в 08:38 8049 0

Възрастна жена е починала след повторно заразяване с COVID-19, съобщават в понеделник изследователи, цитирани от нидерландския информационен сайт BNO News. Случаят ù е описан и от Oxford University Press.

Това е първият известен смъртен случай след повторно заразяване с коронавирус.

Пациентката от Нидерландия е 89-годишна жена. Била е лекувана от Макроглобулинемия на Waldenstrom (изключително рядко и нелечимо злокачествено заболяване на кръвта).

Жената пристигнала в спешното отделение по-рано тази година с висока температура и силна кашлица. Тестът показал, че е положителна за коронавирус. Останала в болница пет дни, след които симптомите изчезнали напълно, с изключение на постоянната умора. Почти два месеца по-късно, само два дни, след като жената отново започнала химиотерапия, тя вдигнала температура, появили се кашлица и задух. Когато била приета в болница, кислородната ù сатурация била 90% с дихателна честота 40 вдишвания на минута. Отново била тествана за коронавирус и резултатът пак бил положителен. Тестовете за антитела били отрицателни на 4-ия и 6-ия ден.

"На осмия ден състоянието на пациентката се влоши. Тя почина две седмици по-късно", споделят изследователите.

Екипът имал достъп до тестовите проби и при двете заразявания и потвърждава, че генетичният състав на всеки вирус е бил различен до степен, която не може да бъде обяснена чрез in-vivo еволюция. Това подкрепя тезата, че жената е била повторно заразена с коронавирус.

Към днешна дата изследователи са потвърдили само 23 случая на повторно заразяване, но при всички други пациентите са се възстановили.

Изследванията при повторни заразявания засега са ограничени. Хората със SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, могат да продължат да дават положителни тестове в продължение на няколко месеца, без да са болни. Затова и изследователите се нуждаят от проби от двете заразявания, за да могат да потвърдят, че генетичният състав на вируса е различен.

В същото време лекари, цитирани от Би Би Си, съобщават за американец, който се разболял повторно от COVID-19 и прекарал много по-тежко болестта втория път.

Пациентът е 25-годишен, от Невада, без други здравословни проблеми.

Повторното заразяване наложило прием в болница, защото белият му дроб не бил в състояние да достави достатъчно кислород в тялото.

На 25 март се появили първите симптоми, включително болки в гърлото, кашлица, главоболие, гадене и диария. На 18 април бил тестван за пръв път и резултатът бил положителен за COVID-19. На 27 април първоначалните симпоми напълно отшумели. На 9-и и 26 май бил тестван два пъти и резултатите били отрицателни за вируса. На 28 май пациентът развил отново симптомите, този път имал температура, главоболие, замаяност, кашлица, гадене и диария. На 5 юни тестът му за COVID бил положителен за втори път, вече бил с недостиг на кислород в кръвта и дишал трудно.

Учените казват, че пациентът се е разболял от коронавирус за втори път, а не, че първата инфекция е затихнала и след това отново се е проявила. Сравнението между генетичните кодове на вируса, взети при различните му симптоми, показват, че те са много различни.

„Откритията ни сигнализират, че не е задължително предишна инфекция да ни предпази от бъдещо заразяване - казва д-р Марк Пандори от Университета в Невада. - Възможността от повторно заразяване може да има значително влияние върху нашето разбиране за имунитета към COVID-19.“

Неговият извод е, че дори хора, които са се възстановили от болестта, трябва да продължат да спазват мерките, включващи социално дистанциране, носене на маски и често миене на ръцете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков