Парите в болниците се разпределят погрешно, там е шуробаджанащина

Новият КТД трябва да влезе в сила от 1 май, съобщи надзорникът от КНСБ

OFFNews 13 април 2022 в 08:17 1402 0

Снимка Архив

Начинът на разпределение на парите в болниците е погрешен, там е шуробаджанащина, който е близък на директора взема повече пари, каза по bTV д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

Според него определените в новия Колективен трудов договор (КТД) заплати ще могат да се получават, ако реформата в здравеопазването продължи и се смени начинът на финансиране.

Нов КТД: Лекарските заплати се вдигат с 800 лева, на медицинските сестри - с 550 лв.

Той съобщи, че парите, които са останали след спиране на извънредната епидемична обстановка, ще бъдат разпределени за по-високи заплати на медиците през април, а новият КТД ще влезе в сила от 1 май.

Кокалов отново подчерта, че това са начални работи заплати, но дали ще се получават в пълен размер зависи в какво лечебно заведение се работи – общинско, областно, университетска болница и т. н.

"Има известна разлика в началните заплати, но грубо казано медицинските сестри ще получават 1500 лв., а 1900-2000 лв. ще взема лекар без специалност", каза надзорникът.

Той обясни и откъде ще дойдат средствата за това увеличение: "Болниците сключват договор с НЗОК и формират бюджет, затова се предвижда 25% увеличение на клиничните пътеки. Ако дадена болница иска да работи с публични средства, трябва да сключи договор с Касата", подчерта той.

По думите му общинските болници трябва да бъдат подпомогнати от местната власт, тъй като работят с ограничен брой пътеки, липсват специалисти и не могат да генерират високи приходи.

По повод присъствието само на една работодателска организации при подписването на КТД, той обясни, че "другите са в очакване, попитаха дали е възможно да се присъединят в скоро време, защото се притесняват за цените на пътеките, дали ще могат за заплащат тези заплати".

Кокалов подчерта, че тази крачка трябва да бъде направена и дори е закъсняла, тъй като КТД е трябвало да бъде подписан още по времето на Стойчо Кацаров, но той го е задържал.

Минималната заплата остава 710 лева още три години

Синдикалистът коментира и намерението за замразяване на минималната работна заплата през следващите три години. Според него това решение е необяснимо, предвид инфлацията, която е 10% годишно. От КНСБ ще продължат да настояват тя да стане "поне 760 лв."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови