Парацетамолът - опасен при бременност?

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2019 в 16:55 1213 0

Снимка Pixabay

Учени от Университета "Джон Хопкинс" откриха връзка между приемането на парацетамол през бременността и повишения риск от развитие на аутизъм и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), съобщава MedikForum.

Експертите установили повишен риск от двете разстройства при използване на парацетамол, след като изследвали проби от пъпната връв. Децата, до които е достигал този медикамент чрез нея, два пъти по-често проявявали едно от двете много разпространени разстройства, а в някои случаи и двете.

Първите опити на науката да установи причината за аутизма са били правени още през 1994 година. Тогава става популярно псевдопроучването, според което аутизмът е свързан с комбинираната ваксина против морбили, паротит, рубеола. Този анализ, макар и по-късно отречен от научната общност, става основа за възникване на антиваксърското движение.

Това е и причината учените да бъдат предпазливи при подобни твърдения. Специалистите от "Джон Хопкинс" посочват в изводите си, че тяхното изследване има няколко ограничения и поради това няма абсолютни доказателства, че дадените разстройства не са резултат от наследственост, генетика и други външни фактори, а произтичат само от въздействието на парацетамола. Експертите съветват жените да не се отказват от този препарат, ако е препоръчан от лекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови