Отварянето на детските заведения не е политическо решение, малките деца по-рядко заразяват

Реална картина на заболеваемостта ще имаме, когато антигенните тестове започнат да се отчитат от системата, смята директорът на УМБАЛ "Александровска"

OFFNews 09 декември 2020 в 10:36 1263 0

Снимка Архив

Не мога да знам колко е политическо решението за отварянето на яслите и детските градини, но то има своето медицинско обяснение. Известен на медиците факт е, че малките деца нямат достатъчно рецептори, за които да се захване коронавирусът и не са толкова заразни, затова е съвсем логично да бъдат пуснати първо те. Най-много заразяват децата над 10-12-годишна възраст, коментира по Нова телевизия директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов.

Намалява ли натискът върху болниците

През октомври Александровска болница е приела 37 пациенти с COVID-19, а през ноември те вече са 297. Преминалите за диагностика октомври са 560, а тези за ноември – 1560. Наложените мерки са съвсем адекватни и правилни. Към днешна дата поне имаме свободни места в буферните и триажни зони. Това го нямаше преди наложените мерки, обясни проф. Богов и допълни, че никога не са връщали пациенти с пневмония, която не е предизвикана от коронавирус. Това са две различни неща, подчерта той.

Данните на НСИ: за периода 23-29 ноември – 4619 починали, за същия период през 2019 починалите са малко над 2000.

Според проф. Богов този ръст е очакван. Той прогнозира, че намаляването на смъртността ще е след около 2 седмици, защото толкова е периодът на заразяемост и преболедуване от коронавирусна инфекция.

"При нас, за миналата година, средната смъртност е около 200 души за цялата година, само за средата на октомври и целия ноември в Александровска болница смъртните случаи са 57", коментира шефът на лечебното заведение. .

"В страните около нас разхлабиха мерките, предвид математическите модели, и сега се налага седмица по-късно отново да затягат. Липсата на дисциплина предопределя, че това може да се случи и у нас, каза проф. Богов.

Реална ли е картината на заболеваемостта според информационната система

Антигенните тестове са достатъчно информативни, но не се отчитат от системата, защото така е прието. Ако се валидизират, ще имаме реална картина на заболеваемостта. Това обаче не зависи от нас, медиците. Заболеваемостта е далеч по-висока. Смъртността следва заболеваемостта, когато има повече заболели има и повече починали, каза специалистът.

За ваксината и нагласите на населението

Ваксината е шанс за пандемията. В момента изготвяме списъци с желаещите да се ваксинират медици, през първата седмица на месец януари се очаква ваксината за първа фаза. В името на това хората да повярват във ваксината пример могат да дадат известните личности, коментира проф. Богов.

Не може да има задължителност, категоричен бе директорът на УМБАЛ Александровска. Съвсем реално е в триажните зони на големите болници да има пунктове за поставяне на ваксина, със сигурност ще има мобилни групи, които ще ваксинират хората, които не могат да стигнат до пунктовете, прогнозира той.

По думите му ваксината е със същите противопоказания като всички останали подобни продукти - трябва да си клинично здрав, за да си я поставиш, обясни професорът, но уточни, че повече информация ще има, когато бъде предоставена кратката ѝ характеристика.

"Не мисля, че хората ще избират ваксината, която да им бъде поставена, това е преценка за лекар. Съмнявам се, че ще имаме избор, но количествата ще бъдат достатъчни", увери проф. Борис Богов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови