Откриха връзка между оплешивяването и рака на кожата при мъжете

OFFNews 05 октомври 2023 в 09:28 1123 0

плешив мъж

Снимка Pixabay

Изследване на учените от института "Бергхофер"

Изследователски екип, ръководен от Австралийския медицински изследователски институт Бергхофер, хвърли нова светлина върху причините, поради които мъжете с косопад са по-податливи на рак на кожата, съобщава Синхуа.

Според проучването, публикувано в списание „Нейчър комюникейшънс“, учените са маркирали като основен фактор излагането на слънце на скалпа, а не андрогените. Това е станало, след като са провели мета-анализи само на мъже за 12 232 случая на кожен меланом и 17 512 случая на рак на кератиноцитите.

„Не открихме доказателства, че нивата на тестостерон играят някаква значима роля при връзката между оплешивяването и рака на кожата“, казва Цзюе-Шън Он, научен ръководител на изследването и сътрудник в института Бергхофер.

Интересно е, че открихме припокриване между гените, които причиняват косопад, и гените, които влияят върху цвета на кожата или пигментацията. Цветът на кожата е известен рисков фактор за рак на кожата, а тези резултати показват, че пигментацията също може да допринесе за този повишен риск при хората с косопад“, отбелязва Он. „Въпреки това в по-голямата си част тази връзка между оплешивяването и рака на кожата все още се обяснява с повишеното излагане на слънце, допълва той.

С установените „силни връзки“ между оплешивяването при мъжете и плоскоклетъчния карцином на главата и шията и меланома, изследователите стигат до заключението, че мъжете с по-малка космена покривка отчасти обясняват по-високата честота на меланома при жителите от мъжки пол на страни с висока околна ултравиолетова радиация.

Данните на Австралийския съвет за борба с рака показват, че приблизително двама от всеки трима австралийци вероятно ще бъдат диагностицирани с някаква форма на рак на кожата преди 70-годишна възраст.

Австралия е с най-висок процент на кожен рак в света, като на всеки 30 минути се диагностицира по един човек, така че по-доброто разбиране на това кои групи от населението са изложени на повишен риск ни помага да насочим към тях превантивни стратегии и стратегии за ранно откриване, казва Джорджина Лонг, съавтор на проучването и един от медицинските директори на Института по меланома в Австралия.

Тя добави, че защитата от прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи може да бъде една от най-важните превантивни мерки срещу меланома и други видове рак на кожата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки