Отбелязваме Световният ден на безвъзмездния кръводарител

Тази година кампанията е с надслов "Сподели силата си, дари кръв"

Янка Петкова 14 юни 2024 в 06:30 678 0

кръводаряване

Снимка Pixabay

Световен ден

На 14 юни се отбелязва Световният ден на безвъзмездния кръводарител. Тази година кампанията е с надслов "Сподели силата си, дари кръв", а инициативата отбелязва своята 20-годишнина.

Денят е обявен с резолюция на 58-ата сесия на Световната здравна асамблея на Световната здравна организация (СЗО) на 23 май 2005 г. Целта е да се повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се и да се засвидетелства благодарност към хората, които доброволно и безвъзмездно даряват кръв.

Коя е най-често срещаната кръвна група у нас

В България най-често срещаната кръвна група – сред 37% от населението, е А (+), докато в световен мащаб тя е 0 (+). Най- рядката кръвна група в страната ни и в света е АБ (-) и се среща в един процент от населението. На 28% от българите кръвната група е 0 (+), на 13% - В (+), на 7% - АВ(+), на други 7% - А (-) , на 5% - 0 (-), на 2% - В (-) и на 1% - АВ (-), посочи той.

Какво е важно да знаят кръводарителите

Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Важно е да се отбележи, че кръводарителите трябва да са нахранени и добре хидратирани, тогава даряването протича по-лесно.

Освен че помага за спасяването на човешки живот, кръводаряването носи ползи и за здравето на кръводарителя - повишава имунитета, предпазва от определени заболявания, води до регулярно обновяване на кръвта. Дарителите получават и два дни платен отпуск.

Дарявайки кръв стимулираме собствената продукция на костния мозък. Обемът на кръвта се възстановява в рамките на 24 часа, а еритроцитите до 30 дни. Оптималната възраст за кръводаряване е от 18 до 45-50 години, защото тогава обемът на кръвта се възстановява бързо.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, с тегло над 50 кг и липса на противопоказания. Мъжете могат да даряват кръв до пет пъти в рамките на една календарна година, а жените – до четири. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде поне два месеца.

Кой не може да дарява

Не могат да бъдат кръводарители хора с хронични, злокачествени и инфекциозни заболявания, както и хора, чието сексуално поведение ги поставя под висока опасност от придобиване на тежки инфекциозни болести.

Кръводаряване не се допуска и от лица, които приемат наркотици, включително стероиди или хормони за бодибилдинг; лица, приемащи определени медикаменти и др.

Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Лица, претърпели хирургически интервенции, включително ендоскопски, както и такива с татуировка или бодипиърсинг, както и безсимптомни посетители на ендемични зони трябва да отложат кръводаряването с шест месеца.

Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря представлява опасност за здравето на дарителя.

Как можете да станете редовен безвъзмезден кръводарител и какво да правите, ако ваш близък се нуждае от кръв можете да прочетете тук.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови