Още 604 млн. лв. ще бъдат насочени за здравеопазване през 2022 г.

Днес беше подписан Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020-2022 г. между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз.

OFFNews 29 април 2022 в 16:46 1152 0

Снимка Министерство на здравеопазването

„През 2022 година ще се влеят 604 млн. лв. повече средства в полза на пациентите и на медицинските специалисти, които се грижат за тях."

Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова при подписването на Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020-2022 г. между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз.

Националният рамков договор предвижда ръст от над 30% на цените на дейностите в извънболничната помощ, които влизат в сила със задна дата от 1 януари 2022 г. Средно с 25% ще е увеличението от 1 май 2022 г. в болничната помощ, обясни председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

Лекарският съюз и НЗОК се споразумяха за по-високи цени на медицинските дейности

„Увеличаването на финансирането на извънболничната помощ цели за първи път от много години да се преодолее диспропорцията и обръщането на пирамидата в посока превенция и профилактика спрямо болничното лечение. Друг много важен акцент е електронното здравеопазване. С изработването на наредба на министъра на здравеопазването, която е към края на своето обществено обсъждане, ще се регулира начинът на попълване на данните в Националната здравно информационна система (НЗИС). Концепцията е ясна – поетапно до 1 август дейностите, които НЗОК заплаща, ще бъдат обхванати от НЗИС, т.е. от една база данни. Това е стъпка към реално електронно пациентско досие“, обясни доц. Пандов.

По думите на здравния министър Асена Сербезова с Анекса към НРД 2022 се поставя приоритет върху профилактиката и превенцията; електронното здравеопазване; детското и майчино здравеопазване; увеличаването на заплатите на медицинските специалисти и балансирането на неравенството в доходите; ефективността, прозрачността и контролът на медицинската дейност.

„Фокусът трябва да бъде върху здравето и благоденствието на българските граждани. Разликата е, че тези средства трябва да се отпускат срещу конкретни резултати с ясна концепция и стратегия“, подчерта министърът.

Заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов посочи, че с новия рамков договор ще бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти.

Нов КТД: Лекарските заплати се вдигат с 800 лева, на медицинските сестри - с 550 лв.

От 1 май до началото на август лечебните заведения трябва да осигурят брутни заплати на персонала в размер на 2 000 лв. на лекар, 1 500 – на медицинска сестра, 910 лв. – на санитар. По този начин те ще могат да се възползват от договорените средно по 25% по-високи цени на дейностите. Ако след 1 август лечебните заведения не успеят да изпълнят изискванията за основни заплати по Колективния трудов договор, то тогава те отново ще работят с увеличени цени, но в размер на 15%“, уточни д-р Брънзалов.

„Много тежки бяха разговорите докато намерим правилния подход да бъдат насочени средствата там, където да бъде изпълнена политиката на държавата в определените области“, заяви от своя страна управителят на НЗОК Проф. Салчев.

На подписването на Анекса към НРД присъства и председателят на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев.

„Видях истински преговорен процес, в който имаше партньорско начало без да има разделение на позиции на по-голям и по-малък партньор. Смятам, че качеството на създадения проект като Анекс към НРД отговаря на нуждите и на условията на българската здравна система. Ясно е, че предстоят промени, които се надявам да са за добро“, посочи доц. Тонев.

Как ще бъдат заплащани от НЗОК профилактичните прегледи в извънболничната помощ

Цената на прегледа за първи път се обвързва с броя на обхванатите пациенти. По този начин се въвежда стимул повече хора да бъдат обхванати от ежегодните профилактични прегледи, обясни д-р Брънзалов.

Ако общопрактикуващият лекар е обхванал над 60% от пациентите си, ще получава по 26 лева за всеки профилактичен преглед. Ако е обхванал между 40% и 60% от пациентите си, ще получава 25 лева на преглед. При положение, че са обхванати под 40% от пациентите, джипито ще получава за прегледа 20 лева.

За сравнение през миналата година НЗОК плащаше по 18 лева на личните лекари за профилактичен преглед.

Повишение ще има и при капитационното заплащане (сумата, която личните лекари получават за всеки записан в листата им пациент).

Диспансерният преглед за пациент с едно заболяване вече се заплаща 18 лв., с две – 20 лв., а с повече – 24 лв.

В специализираната помощ първичният преглед от 24 лв. става 34 лв.. За прегледи на деца при педиатър – 36,50 лв. от 24,50 в момента. Цената на вторичните прегледи се повишава от 12 на 13 лв., за деца – на 15 лв. За медицинска експертиза – от 10 лв. на 13,60 лв.

Какви други промени предстоят

Председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев съобщи, че първият хеликоптер от системата за въздушна медицинска помощ ще пристигне до края на годината, след което ще започне да се попълва кадровият състав.

Промени ще има и в Националната здравна карта, която определя необходимостта от болници и медицински специалисти по места. Работи се и за това свободните места за прием в болница да са видими в реално време в линейките, така че да се изкорени практиката по разкарването на пациенти от едно лечебно заведение в друго, без да могат да ги приемат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови