Осемте съмнителни проби от Габрово и Плевен се оказаха отрицателни (обновена)

OFFNews 10 март 2020 в 08:22 7840 1

Осемте проби, за които тази сутрин беше обявено, че ще бъдат изследвани отново, са отрицателни, съобщиха от Националния оперативен щаб.

Отрицателни са и всички останали резултати на контактните лица от двата града, изследвани до момента.

Припомняме, че у нас има четири потвърдени положителни проби - на две жени в Габрово и на двама мъже в Плевен.

Днес се изписват петима души, чиято карантина е свършила. Вчера ВМА са напуснали 6 пациенти.

171 проби се изследват от градовете, в които има огнища, в Националната лаборатория и 20 във ВМА, материал от контактните лица ще бъде насочен за изследване и в Стара Загора.

Мерките, които бяха взети за кината и културните мероприятия в страната, са в контекста на грипната епидемия и във връзка с констатираните случаи на коронавирус инфекция. Утре грипната епидемия приключва и някои мерки могат да бъдат преразгледани. Те трябва да бъдат диференцирани, каза шефът на щаба Мутафчийски.

Някои области решиха да удължат грипната епидемия и това е в зависимост от заболеваемостта от грип в съответната област. В Пловдив епидемията е удължена до края на седмицата. Възможно е да има такива решения и в други области и това е извън нашите правомощия.

Допълнителни мерки

Това, което се предвижда в контекста на коронавируса, е да бъдат диференцирани мерките за огнищата, където са установени коронавирус инфекции и там, където не са установени, заяви още той.

Националният оперативен щаб вече работи върху две възможности - да се увеличи броят на лицензираните лаборатории, както и да започне използването на ранни скринингови тестове.

Пет лаборатории могат да изследват за коронавирус в страната по писиар методиката, която е бавна, но е златният стандарт за доказване на вируса.

Общият капацитет на лабораториите в нормален режим дневно е 350 проби. Затова вече се обмисля разширяване на мрежата от лицензирани лаборатории. Така много по-бързо могат да се изследват по-голям брой съмнителни за вируса пациенти.

Вчера ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб съобщи, че ще бъдат поканени всички университетски клиники в България, където има вирусологични лаборатории, особено с тестове за Хепатит С да се включат в тестването за COVID-19.

Причината е, че методиката е същата като при изследване на коронавирус, но с други реактиви.

Работи се и върху още една идея - използване на бързите скринингови тестове. Те не са точни и надеждни като ПСР методиката, но могат да служат за първоначално отсяване на случаите.

От света

Ген. Мутафчийски съобщи и актуалните данни за заболеваемостта в региона. В Гърция заразените вече са 84, с 11 нови случая; В Албания има двама новооткрити и вече са 6; в Босна и Херцеговина са 5; в Румъния 17, в Хърватия 12; Македония 4 и Сърбия 2.

За последното денонощие потвърдените случаи с коронавирус в Италия са 1797, заболелите в страната достигнаха 9172. 

В Южна Корея случаите са 7500, в Иран 7161 до момента. В Германия, Франция и Испания потвърдените проби са над 1000, съобщи Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews