Оправдаха зъболекар за смъртта на 14-годишно момче

OFFNews 09 октомври 2020 в 11:05 2882 0

Софийският апелативен съд оправда стоматолога д-р Валентин Павлов за починало след операция 14-годишно момче. Мотивът е, че не той е решавал каква упойка да бъде използвана, съобщи lex.bg.

Осъдени са управителят на болницата и анестезиологът, защото не са създали организация за реакция в случай на такова усложнение. На първа инстанция зъболекарят д-р Павлов бе осъден условно на 3 години затвор за причинена по непредпазливост смърт на детето.

Случаят нашумя по време на предизборната кампания, в която д-р Павлов бе кандидат за депутат от Реформаторския блок, а главният прокурор поиска имунитета му. Разследването бе по повод смъртта на 14-годишно момче, издъхнало след стоматологична операция в столична клиника. Детето не излязло от поставената му пълна упойка и след транспортирането му в „Пирогов“ починало.

Разследването е установило, че д-р Павлов е направил операцията, като еднолично, без консултация с анестезиолог, насрочил интервенцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Според разследващите тогава това негово решение не е съответствало на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно – клиниката не е разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид, посочват прокурорите. Прокуратурата е засякла и други пропуски.

Малко след операцията състоянието на детето рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия-152 уд/мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид, признаци, които отговарят на състоянието „малигнена хипертермия“. В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента, е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В „листовката“ изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик), интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на пост оперативния период, посочват разследващите.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100% смъртност, а с приложението му според най-новите проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.

От направената експертиза стана ясно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено, е заключението на прокуратурата.

Самият д-р Павлов тогава коментира, че атаката срещу него е на политическа основа и е готов да докаже с документи, че е невинен.

Още пред първата инстанция вещите лица са заявили, че операцията може да бъде извършена и с местна упойка, което е потвърдено и от експертизите на втора инстанция. Пълната упойка се прилагала и при здрави деца, ако се очакват усложнения. В случая решението за пълна упойка е било оправдано, защото момчето изпитвало силен страх от зъболекари, никога не съдействало при лечение и различен подход криел рискове.

"Едно дете като не сътрудничи, няма друг начин освен обща анестезия, защото даже и хирургът може да навреди… В случая за мен единственият вариант е обща инхалационна анестезия с интубация, при положение че ще има кръв в устата, опасност от аспирация – това е най-логичният избор", казва пред съда и едно от вещите лица.

Съдът е разпитал и личната зъболекарка на починалото момче, която била близка на семейството, за да се увери, че наистина е изпитвало силен страх. Тя е била категорична, че не можела да работи нормално с детето, защото имало фобия.

Всички разпитани от съда лекари са били категорични, че приложеният препарат "Севоран" е най-доброто средство за анестезия в детска възраст. Отключеният синдром пък бил толкова рядко срещан, че в България няма организация за изследване и лечение.

Анестезиологът Йонна Филипова и съпругата на д-р Павлов, която е управител на болницата, са осъдени заради несвоевременното прилагане на единствения съществуващ антидот "Дантролен". Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков