Делото срещу зъболекаря за смъртта на дете влиза в съда

OFFNews 01 юни 2017 в 14:38 5290 2

Спецпрокуратурата внесе в Софийския градски съд обвинителния акт срещу д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Й. Филипова за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост - престъпление по чл. 123 от НК.

Случаят нашумя по време на предизборната кампания, в която д-р Павлов бе кандидат за депутат от Реформаторския блок, а главният прокурор поиска имунитета му. Разследването е по повод смъртта на 14-годишно момче, издъхнало след стоматологична операция в столична клиника. Детето не излязло от поставената му пълна упойка и след транспортирането му в „Пирогов“ починало. 

В хода на разследването е установено, че д-р Павлов направил операцията, като - според прокурорите - той еднолично, без консултация с анестезиолог насрочил интервенцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно – клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид, посочват прокурорите, провели разследването. Прокуратурата е засякла и други пропуски.

Малко след операцията състоянието на детето рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия-152 уд/мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид, признаци, които отговарят на състоянието „Малиигнена хипертермия“. В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента, е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В „листовката“ изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик), интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на пост оперативния период, посочват разследващите.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100% смъртност, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.

След като А.И. изпада в клинично тежко състояние,транспортирането му до "Пирогов" се забавило, а детето било откарано в кола без нужното медицинско оборудване.

От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено, е заключението на прокуратурата.

За престъплението по чл. 123 ал.1 от НК законът предвижда наказание от една до шест години „лишаване от свобода“, като съдът може да постанови и наказание „лишаване от право да упражняват медицинска професия“ за определен срок.

Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“. Предстои насрочване на делото от съда.

Самият д-р Павлов коментира, че атаката срещу него е на политическа основа и е готов да докаже с документи, че е невинен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

01.06 2017 в 16:55

Прокуратурата трябва да се заеме не само с този, но и с други случаи на небрежност - лекарска и всякаква. В България всеки си мисли, че може да мине метър.
 
X

Подкастът на OFFNews