ООН отчете най-големия спад на имунизациите при децата за последните 30 г.

Янка Петкова 20 юли 2022 в 09:50 1181 1

ваксинация

Снимка Архив

Спад на задължителните имунизации отчита ООН

Повишената дезинформация и прекъсването на глобалните вериги за доставки заради COVID-19 предизвикаха най-големия устойчив спад на детските ваксинации от три десетилетия, се казва в доклад на ООН, съобщава платформата за наука Sciencealert.

Процентът на децата, получили три дози от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш (DTP), е спаднал с 81 на 100 през 2021 г., според официални данни, публикувани от СЗО и УНИЦЕФ. Тази ваксина се използва като маркер за имунизационно покритие.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, заяви, че данните са „червена светлина за здравето на децата“.

„Свидетели сме на най-големия устойчив спад в детската имунизация от едно поколение. Последствията ще бъдат измерени в животи“, добави тя.

Около 25 милиона деца са пропуснали една или повече дози от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш през 2021 г., два милиона повече от тези, които са я пропуснали през 2020 г. и шест милиона повече от 2019 г., което излага детската популация на риск от заразяване с предотвратими заболявания.

Спадът се дължи на множество фактори, включително увеличен брой деца, живеещи в конфликтни зони; нарастваща дезинформация; спрели доставки и имунизации заради пандемията. 

Пандемията „принуди семействата да избират между осигуряването на храна и ваксинирането на децата си“, каза Кейт О'Брайън, директор на отдела за имунизация, ваксини и биологични продукти на СЗО.

"От 25 милиона деца, 18 милиона не са получили нито една доза DTP през 2021 г., По-голяма част от тях живеят в страни с ниски и средни доходи“, се казва в изявлението.

Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия и Филипините регистрират най-висок брой деца без нито една доза.

Една четвърт от покритието на ваксините срещу човешкия папиломен вирус (HPV), постигнато през 2019 г., е загубено, което е удар в борбата срещу рака на шийката на матката, отчитат от ООН.

Само 12 процента от момичетата са напълно защитени, въпреки че първите ваксини са лицензирани преди повече от 15 години.

Експертите разчитаха, че през 2021 г. имунизациите ще бъдат възстановени, но тенденцията за отказ от ваксинация се задълбочи. Покритието на населението с ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш е най-лошо от 2008г. насам.

„Съвкупността от продоволствена криза и нарастващо изоставане в имунизацията поставя в риск оцеляването на децата“, се казва в изявлението.

Данните показват, че обхватът на първата доза срещу морбили е спаднал с 81 процента през 2021 г., което също е най-ниското ниво от 2008 г.

Спад се наблюдава във всички региони, въпреки че някои страни, включително Пакистан и Уганда, се противопоставиха на негативната тенденция. Глобалните организации призовават държавите да положат повече усилия си за наваксване на ваксинациите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

1

EA Trash

20.07 2022 в 10:42

Още една биг фарма далавера подпомагана от сзо и правителствата и хората съвсем ще загубят доверие във ваксините. Зорлем искат да ни направят антиваксери.