Онкодерматолог: При бенки, съмнителни за рак, не бива да се бърза с вземането на проба

На 23 юли в столицата ще се проведе ден на пациентите с онкологични кожни заболявания с участието на водещи специалисти в областта

OFFNews 15 юли 2022 в 13:11 5724 0

д-р Ива Гаврилова

Снимка Архив

д-р Ива Гаврилова, член на УС на Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО).

„Ако се намери бенка, съмнителна за меланом, не бива първосигнално от нея да се взима проба с остъргване или изрязване на парченце, т.нар. цитология или биопсия, предупреждава д-р Ива Гаврилова, дм от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен център и член на УС на Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО).

По думите ѝ това е груба грешка, която не само нарушава целостта на образуванието, което е опасно за здравето на пациента, но и затруднява възможността за правилно определяне стадия на заболяването след оперативното му отстраняване, а от това в голяма степен зависи ефективността на лечението.

Съществуват и всякакви митове, че ако бенката се отстрани, тя може да се разпространи по цялото тяло. Започват различни опити за самолечение, третиране с лазер, народна медицина, киселини или отвари на знахари, които крият сериозен риск от израждане или разпространение на вече изменената бенка. Това допълнително забавя и влошава шансовете за лечение. Важно е хората да знаят, че само ранно разпознатият меланом може да бъде напълно излекуван, подчертава лекарката.

Д-р Гаврилова е един от специалистите, които ще отговарят на въпроси на пациенти с рак на кожата на среща в столицата. Инициативата е на Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО), а събитието ще се проведе на 23 юли.

Много от пациентите споделят, че когато научат диагнозата рак и особено меланом (най-сериозният вид рак на кожата), им е трудно да чуят каквото и да било друго, което лекарят им казва. Най-тежкото настъпва, когато излязат от кабинета и се чудят какво ще се случи от тук нататък, разказва д-р Ива Гаврилова.

По думите ѝ процедурите по диагностициране и лечение могат да варират за всеки конкретен случай, но има основни стъпки след диагностицирането, които са идентични и могат да ориентират пациента в процеса на лечение, който му предстои. Затова БАДО организира на 23 юни, събота - Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания в столичния хотел „Балкан“ (бивш „Шератон“).

В рамките на няколко часа пациенти с малигнен меланом и техни близки ще се срещнат и разговарят с водещи специалисти в областта на лечението и проследяването на заболяването, психолози, експерти по здравни грижи, представители на пациентски организации и други.

Целта е всички да се запознаят с най-новите терапии и иновативни методи за лечение, с възможностите за диагностика и психосоциална подкрепа, както и с опита, страховете и как са се справили с тях други пациенти с онкологични заболявания, така че хората с меланом да водят пълноценен начин на живот след диагнозата.

„Аз лично ще споделя своите знания и опит за пътя, който пациента извървява стъпка по стъпка - от правилното диагностициране, през това какви видове изследвания е необходимо да се направят и каква информация ни дават те, в каква последователност и обем се изпълняват, за да знаят хората какво да очакват. Ще говоря и за нещата, които не бива да се правят както от лекарите, така и от пациентите, за да се стигне в крайна сметка до правилна оценка на състоянието и успешно лечение“, казва д-р Гаврилова.

По думите ѝ медицината вече е твърде напред в лечението на меланом. „Хората трябва да имат пълна информация и доверие в науката и на своя лекар- онкодерматолог, който при съмнение за тази диагноза ще назначи допълнителни изследвания и с тях ще ангажира Предлечебен онкологичен комитет с участието на различни специалисти, които да определят план за лечение. „Мултидисциплинарният подход при онкологичните заболявания е много важен, наред с развитието на науката, медицинските практики и протоколи за действие, иновациите и технологиите в сектора“, посочва още д-р Ива Гаврилова.

Денят на пациента ще премине под надслов: „Меланомно общество в обществото“. В него ще участват водещи специалисти в различни области на науката и медицината, свързани с онкологичните кожни заболявания – онкодерматолози, психолози, клинични терапевти, медицински онколози, представители на пациентски организации и др. Д-р Георги Стаменов от МБАЛ „Надежда“ ще представи една гореща тема: възможностите за запазване на фертилитета и способността да се износи бременност и да се родят здрави деца от пациенти с меланом. В интерактивните дискусии ще се включат още водещите онколози от страната, които ще отговарят на въпроси на публиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша