Около 1500 са новите случаи на онкохематологични заболявания у нас всяка година

OFFNews 26 юни 2018 в 07:46 1696 0

Проф. Маргарита Генова

Всяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания. 

Това обяви проф. д-р Маргарита Генова - председател на Българското медицинско сдружение по хематология, началник на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

„Злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените. Засегнати са хора от всички възрасти. Заболеваемостта нараства с увеличаването на възрастта”, обясни тя.

Едва 49% от българите знаят, че хематологията е науката за заболяванията на кръвта, а 25% нямат никаква представа какво означава, сочат данните от проучване, проведено сред 800 души. Данните от проучването бяха обявени на семинар за журналисти на тема „Онкохематологията – област на водещи здравни иновации".

Събитието е част от информационна кампания за злокачествените заболявания на кръвта, организирана от Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология, Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Според специалистите през последните години преживяемостта на пациентите с лимфоми се е утроила, а смъртността е намаляла рязко благодарение на навлизането на иновативни таргетни терапии за лечение на тези заболявания. 

При левкемиите 5-годишната преживяемост също показва благоприятни темпове на покачване.

Наблюдава се увеличаване на случаите на злокачествените заболявания на кръвта, като една от причините за това е увеличаването на продължителността на живота. Влияние оказват още редица фактори, сред които излагане на химически вещества, имунни дефицити, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, тегло и диета, използване на импланти и пр. 

Проф. Добрин Константинов, председател на Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология, представи данни за най-честите злокачествени заболявания на кръвта при децата, едно от които е острата лимфобластна левкемия.

Проф. Добрин Константинов

Благодарение на иновативните терапии в наши дни 5-годишната преживяемост при деца с онкохематологичти заболявания от 0 до 19 г. се е увеличила до 84,8%. В сравнение с 60-те г. на миналия век преживяемостта при острата лимфобластна левкемия от 4% стига до 94% в наши дни. При неходжкиновия лимфом преживяемостта от 7% стига до 85%, а при Ходжкиновия лимфом от 50% до 90%. 85% от всички левкемии в детска възраст са остри лимфобластни, по-малък процент заемат миелоидните левкемии. При 80% от децата с остра лимфобластна левкемия се наблюдава излекуване - нещо, което е било немислимо преди години, обясни проф. Константинов.

Проф. д-р Жанет Грудева - национален консултант по хематология към Министерството на здравеопазването, заместник-директор по диагностично-лечебна дейност, началник на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, член на УС на БМСХ, се фокусира върху разходите в сферата на онкохематологията. „През 2010 г. глобалните разходи за лекарствени продукти за злокачествени заболявания са били около 84 млрд. долара, а очакванията са до 2020 г. разходите за онкология и хематология да се удвоят и да достигнат между 148 и 178 млрд. долара. 87% от разходите в научноразвойна дейност в областта на онкология и онкохематология за 2015 г. са за таргетни терапии”, съобщи тя.

Проф. Жанет Грудева

Председателят на Българско сдружение "Лимфом" Пиринка Петрова пък изтъкна какви са проблемите, с които пациентите с онкохематологични заболявания и техните семейства се сблъскват най-често. 

„2/3 от пациентите не са чували какво означава лимфом. Необходима е по-голяма информираност от страна на обществото. Въпреки че става дума за редки заболявания, те не са толкова рядко срещани. Истината е, че напредъкът при лечението на тези болести е много голям. Свидетел съм на историите на много пациенти, които благодарение на новите терапии живеят качествен живот”, обясни тя.

Засегнат беше и проблемът за липсата на достатъчна психологична помощ за пациентите и за техните близки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови