Около 1-10 май може да има нова вълна на COVID, но няма да е силна

Безплатните PCR тестове при личните лекари не трябва да отпадат, категорична бе проф. Радка Аргирова

OFFNews 07 април 2022 в 12:04 1184 0

Снимка Архив/БТА

„Около 1-10 май може да имаме вълна, която няма да е токова силна“. Това каза по bTV вирусологът проф. Радка Аргирова, съветник по здравни въпроси на премиера Кирил Петков.

Според нея не бива да се мисли, че пандемията е свършила – в Китай и в някои страни в Европа има повишаване на броя на заразените. Именно заради това остава вероятността от връщане на някои от отменените мерки – особено заради ниския ваксинационен обхват, посочи тя.

Китай регистрира най-високия брой заразени от началото на пандемията

Тя се обяви за запазване на безплатните PCR тестове при личните лекари.

„Предстои в България да влязат 2 или 3 съвършено нови лекарства против коронавирус с профилактично действие – до 72 часа се вземат и прекъсват инфекцията. За да назначи общопрактикуващият лекар лекарството, той трябва да е абсолютно наясно с диагнозата“, коментира проф. Аргирова.

Тя е призовала премиера да преосмисли премахването на тестовете: „Той каза, че разбира много добре защо е нужно това и ще направи всичко възможно това да стане“.

Кой лекува по-леките случаи на коронавирус след закриването на COVID зоните?

Вирусоложката цитира резултати от мащабно проучване в Израел, според което четвърта доза на ваксината срещу коронавирус вдига имунитета, но след само 4 седмици антителата отново спадат. По думите ѝ подобна допълнителна доза след бустера е подходяща за хората над 65 години.

Израел: Четвъртата доза ваксина намалява случаите на COVID-19, но ефектът е кратък

"Лично мое мнение е, че следва да има нова ваксина, съобразена Омикрон, каза проф. Радка Аргирова като уточни, че сегашните препарати имат 60-70% ефективност срещу новия вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!