Израел: Четвъртата доза ваксина намалява случаите на COVID-19, но ефектът е кратък

OFFNews 06 април 2022 в 11:54 1079 0

Снимка Getty Images

Мащабно изследване в Израел показа, че четвърта доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" намалява случаите на COVID-19 при най-възрастните, но защитата от болестта изглежда кратка, предаде Ройтерс.

Защитата от втората бустерна инжекция намалява след четири седмици, макар и срещу тежко боледуване да се запазва шест седмици.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин". Учените отбелязват, че са необходими допълнителни наблюдения, за да бъде оценена дългосрочната защита.

Изследването е обхванало 1,3 милиона души на възраст над 60 години между 10 януари и 2 март от базата данни на израелското Министерство на здравеопазването. Тогава в страната е преобладавал вариантът Омикрон.

Друго изследване от Израел показа миналия месец, че възрастните хора с втори бустер от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" са със 78% по-ниска смъртност от тези с една доза.

Израел започна да предлага втора бустерна доза през януари.

Във вторник Гърция обяви, че ще предложи втори бустер на хората над 60 г.

Европейските министри на здравеопазването призоваха правителствата в ЕС да подкрепят четвърта доза за хората над 60 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови