Кой лекува по-леките случаи на коронавирус след закриването на COVID зоните?

Янка Петкова 06 април 2022 в 10:13 2065 0

Снимка Pixabay

Извънредна епидемична обстановка вече няма. С отпадането ѝ бяха закрити COVID зоните, в които се диагностицираха случаите на коронавирус за домашно лечение. Спряно беше безплатното тестване, изследванията и безплатните лекарства за болните с коронавирус. Анексът към Националния рамков договор, който регламентира на кого, за какво и колко ще се плаща все още не е подписан, за да бъде категорично обозначено кой ще поеме амбулаторното лечение на COVID.

"COVID зоните все едно никога не ги е имало"

"Както и преди, амбулаторното лечение на COVID го поемаме ние, общопрактикуващите лекари", каза пред OFFNews д-р Георги Миндов, председател на сдружението на столичните джипита. По думите му с отпадането на извънредната обстановка е отпаднало безплатното тестване при тях, а в момента има и други респираторни инфекции, затова той препоръчва на пациентите със симптоми да си направят комбиниран тест за грип и COVID.

д-р Георги Миндов

"Така веднага става ясно дали пациентът е с коронавирус или с грип. Важно е да го знаем навреме, защото има две противовирусни лекарства, които се приемат в първите дни на разболяването и имат много добър ефект. Ако пациентът е с коронавирус, назначаваме лечение, както и преди. За предпочитане е да се обади по телефона, за да не разпространява инфекцията, идвайки в кабинета", посочи д-р Миндов и допълни, че напоследък има много случаи на заразени ваксинирани, макар и с леки симптоми.

Според него с отпадането на мерките най-съществената промяна е отмяната на безплатните PCR тестове, за които личните лекари вече не могат да издават направления. Това могат да направят специалистите от извънболничната помощ (напр. пулмолозите), ако джипито даде направление за преглед при тях. Направленията за PCR при специалистите обаче са в регулативен стандарт (лимитирани) и затова не могат да се издават на всеки пациент със симптоми на коронавирус. Това според лекаря ще ограничи възможностите за диагностика и може да увеличи скритата заболеваемост. Що се отнася до направленията за рентгенови снимки те могат да се издават по преценка на личния лекар или на специалиста, ако пациентът бъде насочен към такъв.

По думите на д-р Миндов отпадането на безплатните лекарства не е съществен проблем, тъй като много рядко, при по-тежки случаи, са били предписвани на пациенти на домашно лечение. "Аз лично, в практиката си, никога не съм назначавал такива лекарства", уточни той.

Как ще се промени диагностиката на COVID, след отмяната на безплатните PCR тестове при личните лекари?

Според д-р Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории, в логиката на извънредната ситуация е имало възможност да се изгради център за диагностика само на коронавирусна инфекция. Имало е дори направени стъпки в тази посока и по думите му това би бил "добър прецедент". Връщането на тези изследвания само в лицензирани лаборатории (сключили договор по по пакет "Вирусология" и "Клинични микробиология") ще ограничи скрининга на заболяването, тъй като по-малко центрове ще имат възможност да работят с PCR, а това ще ограничи и достъпа на хората. Това според д-р Калъчев намалява шансовете за проследяване на разпространението.

Друг негатив на отпадането на безплатните PCR тестове при личните лекари е тромавата процедура, по която ще се назначават тези изследвания от сега нататък, смята д-р Калъчев.

д-р Недялко Калъчев, снимка: БТА

"Досега процедурата беше максимално облекчена, тъй като личният лекар можеше да издаде електронно направление, системата да генерира код, който той можеше да изпрати на пациента по вайбър или с есемес. С този код, човекът, който трябваше да се изследва, идваше в лабораторията и след предоставяне на кода, ние получавахме достъп до направлението. Сега специалистите, които ще имат право да издават направления за PCR, не са свързани към тази система и трябва да издават хартиени направления. Това означава, че процедурата за пациента значително се усложнява. За последните два дни нямаме нито един клиент с такова направление", каза д-р Калъчев. Според него аргументът, че по-лесният достъп до PCR преди е предизвиквал свръхтестване, е неоснователен, тъй като 80% от пробите, които са изследвали при тях в разгара на пандемията са били позитивни за COVID - т. е. спекулации не е имало.

Той също бе категоричен, че бюджетът за издаване на направления за PCR тест на специалистите от извънболничната помощ е ограничен, а това ще лимитира и възможността за изследване на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови