Общопрактикуващите лекари са против безплатните прегледи

OFFNews 19 септември 2019 в 11:20 1940 0

Личните лекари искат държавата да поеме потребителските такси на групите, които са освободени от нея и за чието обслужване не получават нищо. Те настояват и за промени в арбитражните комисии. Тези предложения са изложени в становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпратено до ключовите институции в държавата.

На свое заседание управителният съвет на съсловната организация обсъди предлаганите промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Според становището му начинът, по който са направени те води до задълбочаване на хаоса в здравното законодателство, а практиката с промяната в един закон се правят промени в редица други с преходни и заключителни разпоредби, е погрешна.

Според семейните лекари трябва да се възстанови справедливостта при плащането на потребителска такса, което при определени групи пациенти може да е за сметка на държавния бюджет.

Към момента освободени от потребителска такса са лицата със заболявания, определени по списък към НРД, малолетните, непълнолетните и неработещи членове на семейството. В тази група попадат и ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, затворниците, социално слабите, получаващите помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, както и лицата , настанени в домове и медицинските специалисти.

За обслужването на тези пациенти общопрактикуващите лекари не получават необходимото възнаграждение.

„Не е допустимо освобождаването от заплащане да бъде за сметка на изпълнителя не медицинска помощ. Сумите, незаплатени на ИМП поради ал. 4 трябва да бъдат реимбурсирани от този който освобождава лицата от това задължение. Не е редно привилегията за една група да бъде за сметка на загубите на друга, въпреки положения от втората труд. Ние не сме против социалната политика, но не е приемливо вече 20 години тя да се извършва за сметка на медицинското съсловие", смятат лекарите.

Освен това джипитата искат да се добави уточняващ текст към правилата свързани с работата на контролните органи. Според тях голяма част от документите, подлежащи на проверка при изпълнителите на първична медицинска помощ, са на разположение както в Националната здравна каса, таса и регионалната здравноосигурителна каса и контролните органи могат да се запознаят с тях предварително, вместо да ги изискват и четат по време на проверките при ПИМП.

Медиците искат да бъде точно формулирано определението "неоснователно получени суми". Според тях това са парични средства, постъпили по сметката на съответния изпълнител на медицинска помощ, за които е установено при проверка, че липсват основания за заплащането им.

Това се налага след заради практиката лекарите да възстановяват средствата, когато са превишили броя на специализираните медицински дейности и на медикодиагностичните дейности. Тези суми, реално не са получени от общопрактикуващия лекар, а са виртуален ресурс, с който ИМП оперира за целите на диагностиката и контрола на заболяванията в своята практика в полза на доверилите му се пациенти, уточняват личните лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !