Общ законопроект ще пести публични средства от онколекарства

OFFNews 30 януари 2024 в 17:59 622 0

Комисия по здравеопазването

Снимка БГНЕС

Комисия по здравеопазването

Общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване предвижда НЗОК да пести публичен ресурс от средствата, които заплаща за онколекарства. Промените бяха приети на второ гласуване в Комисията по здравеопазването.

Идеята на промените е да се ограничат печалбите по веригата на снабдяване. В бюджета на Касата за тази година са заложени 910 милиона лева за този вид медикаменти.

Ако законопроектът бъде одобрен в пленарната зала, новите правила за заплащане на онколекарствата ще влязат в сила от 1 юли. Те слагат таван на цената, по която Здравната каса ще заплаща медикамент на дадена болница, когато няма централизирано договаряне на тези цени.

Таванът ще се изчислява през 6 месеца, по формула, която би трябвало да ограничи възможностите за надценки на търговците на едро, които доставят лекарства на лечебните заведения.

Според приетите в комисия промени НЗОК не може да заплаща онколекарствата на стойност, по-висока от най-ниската стойност между средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходните 6 месеца за всеки лекарствен продукт, и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на болницата, независимо дали той е възложител по Закона за обществените поръчки.

Според експерти това ще дисциплинира болниците, които вече няма да имат интерес да фактурират пред НЗОК лекарства на пределните цени. Очакванията са с времето тази средно претеглена цена да намалява и така положителният финансов ефект върху бюджета на НЗОК да нараства.

От Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса подкрепиха промените.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че ще се въздържи за подкрепа на законопроектите. “Цените е хубаво, че ще бъдат достъпни и ще бъдат публикувани, но това не ги прави по-реалистични в рамките на тази година, коментира депутатът. С въздържал се гласуваха и депутатите от "Възраждане" и БСП.

Третият законопроект, внесен от Божидар Божанов от ПП-ДБ, регламентира договорите с НЗОК да се подписват електронно, като се спестява административната тежест върху лекарите. Приети поправки в Комисията дават възможност документите освен в електронен да се издават и в хартиен вариант.

Законът за обществените поръчки не дава справедливо разходване на обществения ресурс каза председателят на ресорната комисия проф. Костадин Ангелов, цитиран от БТА, и посочи примери, според които болници го прилагат, но постигат най-висока цена за даден медикамент. По думите му има исторически консенсус по предложената промяна, “а идеята е Касата да заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, не по-висока от средната претеглена стойност и ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения”.

Той поясни, че ако предложените промени бъдат гласувани спестените средства могат да бъдат между 10 и 50 млн. лв. По данни на Министерството на финансите заради високите цени, на които частните болници са купували онколекарства Касата, е изплатила над 100 млн. лв. повече.

Ангелов увери, че предложените промени няма да ощетят пациентите с онкологични заболявания и няма да се налага да доплащат за лечението си.

Предстои ни много голямо предизвикателство – да заработят нормативните текстове и да създадем наредба, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. По думите му за шестмесечието НЗОК ще спести 10-12 млн.лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!