НЗОК вече заплаща сензорите на диабетиците

OFFNews 23 март 2022 в 13:25 854 0

От 1 март 2022 г. НЗОК възстановява средствата за сензорите за непрекъснат мониторинг на глюкозата при хора с диабет тип 1. Поставено подкожно, устройството измерва нивото на глюкозата на всеки 5 минути и изпраща показания чрез Bluetooth връзка към приложение на съвместим смартфон, така се спестяват болезнени убождания на пръста.

„Диабетът е хронично заболяване, което налага 24-часов контрол от страна на пациентите и техните семейства. Основната цел на съвременното лечение на диабет тип 1 е хората да придобият ниво на компетентност, което да им позволява добър контрол над състоянието и намаляване на потенциалните усложнения и хоспитализации. За да постигнат това, е важно пациентите да получат достъп до съвременните технологии и в частност до устройствата за непрекъснат мониторинг на глюкозата. Така те могат да поддържат оптимален метаболитен контрол на диабета. В страни като Германия, Швеция и Словения в лечението на пациенти с диабет от 4-5 години се използват системите за мониторинг на глюкозата и резултатите са несъмнени. Включването на тези устройства в позитивния списък на НЗОК у нас дава възможност на диабетиците да получат съвременно лечение чрез непрекъснат контрол на глюкозата“, посочва проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология.

НЗОК посочи пет болници, в които експертни комисии ще бъдат упълномощени да предписват сензорите на пациенти с диабет тип 1: Военно-медицинска академия, София; Национална педиатрична болница „Проф. Иван Митев“, София; Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, София; УМБАЛ „Света Марина“, Варна; УМБАЛ „Свети Георги“, Пловдив.

Три от тези болници - СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ в София, УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и УМБАЛ „Света Марина“ във Варна ще могат да предписват сензори на лица до 18 г.

Пациентите, които отговарят на критериите, ще могат да получават своите сензори и трансмитери всеки месец от списък с аптеки. Сензорите ще се поемат 100% от НЗОК. През първия месец както и на всеки четвъртия месец след това пациентът ще получи безплатен трансмитер. Един трансмитер може да се използва в продължение на 90 дни.

503 000 са регистрираните диабетици (по данни на Университетската болница по ендокринология) у нас, от които 4,7% с диабет тип 1 и 21% инсулинозависими.

Данните от други страни, където сензорите се използват по-широко, показват значителни подобрения в гликирания хемоглобин HbA1c и намален процент на хипогликемия, независимо от възрастта, пола и методите за доставяне на инсулин при пациенти с диабет тип 1.

Установено е, че прилагането на сензори скоро след диагностициране на диабет тип 1 е добра стратегия за подобряване на гликемичния резултат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови