НПО: Над 200 пациенти с ХИВ отново остават без лекарства

OFFNews 01 юли 2020 в 14:34 1787 0

Повече от 200 пациенти с ХИВ, които се проследяват и лекуват в най-голямото в страната отделение за придобита имунна недостатъчност в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров”, София, остават без медикамента Долутегравир, който е от ключово значение за лечението им, съобщават от Националната пациентска организация (НПО).

Това е факт след два частично провалени търга за лекарства за ХИВ на Министерство на здравеопазването. Сагата започва на 20.12.2019 г., следват две прекратявания на позицията за конкретния медикамент и така се стига до ситуацията, в която се поставя под риск терапията на немалка част пациенти с ХИВ.

Това не е първи случай, в който заради административни пречки се компрометира лечението на ХИВ-позитивни у нас. За съжаление, пациентската общност е силно стигматизирана и поради спецификата на заболяването не може да заяви публично трудностите, които среща, както и да декларира публично проблемите с недостига на лекарства, твърдят от организацията. 

Според НПО липсата на механизъм за реакция в ситуации на криза като тази е сигнал за проблеми със снабдяването с медикаменти при всеки възникнал подобен проблем с провеждането на търг. Създаденият оперативен резерв от медикаменти със средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, не се поддържа.

Единствената алтернатива до обявяването на нова обществена поръчка за медикамента е да се закупят опаковки от Министерство на здравеопазването или всеки център за ХИВ на стойност до 30 000 лева, които да се дават на пациентите насипно (по няколко таблетки).

Кризата вероятно ще продължи до края на юли 2020 г. Лечението на пациентите ще продължи, но за целта те ще трябва да посещават отделението по ХИВ на няколко дни, за да получават насипно таблетките. На част от пациентите може да бъде сменена терапията, но това също не е подходящо, особено за такива, за които тази терапия е ефективна и работеща. Кризисната ситуация възпрепятства и тримесечното изписване на медикамента за пациенти в стабилно състояние.

Ситуацията за пореден път поставя въпроса за мерките, които да гарантират наличието на лекарства в условията на криза, алармират от НПО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови