Новостите в майчино-феталната медицина ще обсъждат специалисти на конгрес

OFFNews 12 май 2023 в 10:43 744 0

конгрес

Снимка АМФМ

Практически курс

Постиженията в резултат на разгръщането на съвременните методи за проследяване на бременността и феталните интервенции у нас и в чужбина ще представят водещи български и международни специалисти в рамките на Седмия международен конгрес по Майчино-фетална медицина.

Форумът е тридневен и ще се проведе от 18 до 12 май в Боровец. Очаква се събитието да събере лекари от всички области на медицината, посветени на майчиното и детското здраве, а именно: Акушерство и Гинекология, Фетална медицина, Неонатология, Хирургия, Генетика, Детска кардиология, Детска кардиохирургия, Ендокринология, Образна диагностика, Клинична лаборатория и др. Конгресът е сертифициран от най-престижната школа в сферата - Fetal Medicine Foundation, London, чийто ръководител – пионерът на феталната медицина в света - проф. Кипрос Николаидес ще има специална едночасова лекция.

Акценти на форума са протоколите за оценка на бременността в първи триместър, датирането и проследяване на двуплодна и триплодна бременност, феталната хирургия, детската хирургия и неонатологията.

Ще бъдат представени съвременните възможности за образни изследвания на феталния мозък и феталното сърце, взаимодействието със специалисти по кардиология, ендокринология, инфекции и др. при усложнена бременност, генетиката и нейните възможности за посрещане на предизвикателствата в пренаталното консултиране.

Програмата включва сесии, посветени на диагностичното и клинично поведение при фетални дефекти във 2-ри и 3-ти триместър от бременността, скрининг за хромозомни аномалии и вродени структурни дефекти, преждевременно раждане и гестационен диабет, хипертонични усложнения по време на бременността, диагностика и лечение на плода с методи на феталната хирургия и оперативни интервенции в кърмаческия период, както и усложненията на бременността в медицинските територии на кардиологията, ендокринологията и инфекциите.

Седмият международен конгрес по Майчино-фетална медицина е с научен комитет, който се оглавява от доц. д-р Петя Чавеева, проф. д-р Христо Шивачев и д-р Мария Янкова, мд. Сред изтъкнатите лектори са още началникът на Клиниката по детска кардиохирургия на Университета в Хайделберг проф. Цветомир Луканов, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, проф. д-р Асен Николов – председател на Българското дружеството по акушерство и гинекология и началник “Родилна зала” в СБАЛАГ „Майчин дом“, проф. Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид, д-р Уолтър Пласенция - ръководител Фетална медицина в болница Universitario Hospiten Rambla, Bellevue и Hospiten Sur на Канарските острови, проф. д-р Виолета Димитрова, дм - началник Патология на бременността, СБАЛАГ „Майчин дом“ и председател на Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията, както и основателите на Асоциацията по майчино-фетална медицина доц. Петя Чавеева, д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и др.

Практическото обучение по пренатална диагностика ще се проведе преди научната част на конгреса. Събитието е насочено освен към акушер-гинеколози към неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, лекари по клинична лаборатория, така и към специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел да развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина.

Регистрацията продължава да е активна на страницата на Асоциацията по майчино-фетална медицина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата