Новият COVID вариант Ерис: По-заразен, но с леко протичане

OFFNews 21 август 2023 в 09:45 1695 0

коронавирус

Снимка Pixabay

COVID-19

Вариантът на COVID EG.5, известен като Ерис, e обявен от СЗО за вариант под набюдение и организацията поиска от страните да наблюдават случаите, пише Hindustan Times и отбелязва симптомите, които типични за него.

Ерис се разпространява бързо в Обединеното кралство и увеличава броя на инфекциите. Експертите обаче твърдят, че няма място за безпокойство, тъй като случаите са до голяма степен леки и макар че хоспитализациите при възрастни хора леко са се увеличили, те остават по-ниски от предишните вълни.

Според СЗО Ерис е открит в 52 страни, включително Китай, САЩ, Република Корея, Япония, Канада, Австралия, Сингапур, Обединеното кралство, Франция, Португалия и Испания. Съобщава се, че симптомите му са хрема, кихане, кашлица, треска, умора и др. 

Световната здравна организация идентифицира нов щам на COVID-19 като забележителна вариация, въпреки малкия риск за здравето на широката общественост. Версията EG.5 или „Eris“, която е по-разпространена в световен мащаб, е свързана с подварианта XBB.1.9.2 на Омикрон. Въпреки по-високото разпространение на EG.5, все още не са отбелязани промени в тежестта на заболяването. Според наличните данни понастоящем няма причина да се смята, че тази вълна ще бъде по-тежка от миналите, но вероятно ще доведе до повече случаи и всички усложнения, които носят, включително повече хоспитализации и дълъг COVID-19, казва д-р Видия Наир, старши консултант, пулмолог от болницата "Маренго Азия", в град Фаридабад, Индия.

Специалистите открояват седем факта, свързани с новия вариант:

Подвариант на Омикрон

Ерис е подвариант на варианта Омикрон, по-специално XBB.1.9.2. За първи път е идентифициран в Китай през февруари 2023 г. и оттогава се е разпространил в над 50 държави.

По-висока трансмисивност

Смята се, че Ерис е по-лесно преносим от предишните подварианти на Омикрон, но не е ясно дали е по-тежък. Ранните проучвания показват, че Ерис може да причини повече хоспитализации от предишните подварианти на Омикрон, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди това.

Избягва имунитета, получен чрез инфекция или ваксинация

Изглежда Ерис успява да избегне някои от антителата, произведени от предишни инфекции и ваксинации с COVID-19. Това означава, че хората, които преди това са били заразени или ваксинирани, все още могат да бъдат изложени на риск да се разболеят.

Признаци и симптоми

Симптомите на Ерис са подобни на тези на други варианти на COVID-19, включително треска, кашлица, задух, умора, мускулни болки, главоболие и болки в гърлото. Някои хора може също да изпитат загуба на вкус или обоняние.

Лечение

Няма специфично лечение за Ерис. Лечението е поддържащо и включва почивка, прием на течности и лекарства без рецепта за облекчаване на симптомите. В някои случаи може да се наложи хоспитализация.

Превенция

Най-добрият начин да се предпазите от Ерис е да се ваксинирате и подсилите срещу COVID-19. Ваксинирането и бустерите помагат да се предпазите от заболяване, дори ако се заразите, съветват специалистите и напомнят за носенето на маска, социалното дистанциране и честото миене на ръцете.

Тъй като ваксинацията все още е най-силната защита срещу предстоящите вълни на COVID-19, от решаващо значение е всеки да получи всички възможни дози. Наличието на колективен имунитет е допълнително предимство тъй като видяхме множество вълни от вариантите на Омикрон. Дългосрочното заболяване при всеки, който има инфекцията, винаги е проблем, както и тежкото заболяване при по-възрастни хора и хора със съпътстващи проблеми. Препоръчително е да се вземат всички предпазни мерки, които са широко известни, казва д-р Наир.

По-рано израелски учени съобщиха, че са идентифицирали новия вариант на COVID-19 - BA.2.86.

Израелската обществена организация за радио и телевизия (KAN) потвърди наличието на варианта, отбелязвайки четвъртия известен случай в световен мащаб след идентифицирането му в САЩ, Обединеното кралство и Дания.

Екпертите предупреждават, че заради големият брой мутации, пренасяни от новия вариант, BA.2.86, ваксините може да станат неефективни. Това е причината СЗО да го определи за вариант под наблюдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика