Нови ограничения в София от утре - нощните заведения ще работят до 23 ч, кина и фитнеси - на 30%

В София 0,06% от ваксинираните са се заразили с COVID-19, като само 10 души са били в болница, но в леко състояние. Няма нито един починал

OFFNews 10 август 2021 в 10:03 16661 0

Нови ограничителни мерки влизат в сила в София от утре, обяви пред bTV директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев. 

Ограничават се посещенията в обществени обекти на закрито - заведения, музеи, театри, кина, игрални зали, казина, фитнеси, плувни басейни, спа комплекси и др. Те ще работят с до 30% от капацитета си по отношение на допусканите посетители.

"Първо ще се ограничи броят на посетителите до 30%, досега бяха 50%. Заповедта ще бъде издадена днес, но ще влезе в сила най-рано утре. Ще бъде ограничено и работното време - от 6 до 23 часа", обясни Пенчев. 

Нощните заведения също влизат в тази група - остават отворени, но до 23 часа.

Пенчев добави, че там, където персоналът е ваксиниран, по преценка на работодателя хората могат да работят и без маски.

За момента в МОЛ-овете ще се следи за спазване на мерките, но няма да бъдат затворени. 

От няколко дни столицата е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а в 7-дневна - вече е в червената зона. В последните няколко седмици случаите рязко започнаха да се удвояват, допълни Пенчев. 

По думите му по време на извънредна епидемична обстановка регионалните решения се взимат след заповед на министъра на здравеопазването. "За съжаление, в София заболелите са над 100 на 100 000 души, положителните проби са между 1 и 4%", посочи директорът на СРЗИ. 

Относно това какви ще са новите мерки, директорът на СРЗИ посочи, че в Националния план за справяне с пандемията ясно е разписано какви мерки ще се прилагат спрямо различните зони, в които се намират областите. 

На въпрос дали се спазват мерките, Пенчев отговори: "Не": "Не можем като пъдари да застанем до всеки човек и да гледаме дали се спазват постоянно мерките. Това е процес на себеуважение и уважение към другите. Глобите са от 300 до 1000 лева за физическо лице. Не са малко наложените глоби. В мига, в който влязат контролните органи в обектите, мерките внезапно започват да се спазват", заяви още той. 

Директорът на РЗИ-София показа изследване на регионалната здравна инспекция в столицата за това колко от ваксинираните са се заразили с COVID-19: "0,06% от ваксинираните са се заразили с COVID-19, като само 10 души са били в болница, но в леко състояние. Няма нито един починал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови