Нови мерки - утре или в сряда. Кацаров си тръгна от срещата в МЗ, за да не влияе на решенията

Йорданка Веселинова 18 октомври 2021 в 17:49 14638 2

Снимка Архив - БТА

Днес следобед министър Стойчо Кацаров си тръгна по-рано от срещата в Министерството на здравеопазването под предлог, че така няма да има политическо влияние върху крайните решения на експертния съвет какви мерки срещу COVID да се наложат.

"Аз целенасочено излязох от срещата (...), защото не искам по никакъв начин да влияя на решението на експертите. Искам те сами да вземат това решение (...), за да няма никакво съмнение за някакви политически влияния, свързани с политическата ситуация сега."

На срещата днес трябваше да бъде взето решение за новите противоепидемични мерки - заради увеличаващия се брой заразени и сигналите за липса на легла в някои болници, включително и в "Пирогов".

Въвеждането на нови ограничения се очаква от петък, когато главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изпрати в МЗ доклад с две предложения - или зелен сертификат за вход, или затваряне на бизнеси.

Противоепидемични мерки обаче и днес няма да бъдат обявявани. Привидно изненадан от присъствието на журналисти пред сградата на МЗ, Кацаров обобщи част от обсъжданите предложения:

- Въвеждане на зелен сертификат за здравните работници. По думите му всички представители на болници са подкрепили въвеждането на такова изискване;

- Увеличаване на най-евтините клинични пътеки;

- Спиране на плановите операции. По това предложение не е постигнато съгласие и то е отхвърлено;

- Разкриване на още КОВИД легла;

- Обсъждано е и предложението неваксинираните пациенти да плащат лечението си. Кацаров не каза дали тази идея е подкрепена или отхвърлена;

- Въвеждане на зелен сертифиат за педагогическия и непедагогическия персонал в училищата. По думите му това предложение е подкрепено, като ако бъде прието, ще има отсрочка от месец. За учениците няма да се изисква такъв документ.

Нова заповед се очаква утре или най-късно в сряда, съобщи здравният министър. Той отказа да поеме отговорност за вземането на решенията, като в края на импровизирания брифинг заяви, че "сега ще види какво са решили" експертите и какви мерки следва да бъдат въведени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови