Нова COVID вълна помита Азия, натиск върху болниците в Нова Зеландия

Бързо нарастващите случаи на фона на тежко протичащ грип претоварват здравните системи в държавите от Южното полукълбо

Янка Петкова 14 юли 2022 в 11:42 5375 1

триажен пункт

Снимка Архив/Getty Images

триажен пункт за пациенти с COVID-19

Нова вълна на COVID-19 се разпространява бързо в Азия. В Нова Зеландия и Япония предупредиха населението да вземе предпазни мерки, за да се забави ръстът на заразени и да се предотврати претоварването на здравните системи, съобщи Ройтерс.

Подновеният скок на случаите, най-вече на вариантите BA.4/5 на Омикрон, представлява допълнително предизвикателство за властите, борещи се с икономическите последици от по-ранните вълни на пандемията, като същевременно се опитват да избегнат разширяването или повторното въвеждане на непопулярни ограничения.

Правителството на Нова Зеландия обяви в четвъртък, че предоставя безплатни маски и бързи антигенни тестове в опит да облекчи натиска върху здравната система на страната, която се справя с притока на пациенти с COVID и грип през зимата в Южното полукълбо. 

Няма съмнение, че комбинацията от скок на случаите на COVID-19 и хоспитализациите, най-лошият грипен сезон от незапомнени времена и масовите болнични сред болничния персонал поставят здравната система под изключителен натиск“, каза в изявление Айеша Верал, министър на здравеопазването на Нова Зеландия.

Страната с население от 5,1 милиона души има почти 69 000 заразени с вируса в момента. От тях 765 са в болница, което доведе до прекратяване на плановите операции.

В Япония новите случаи на COVID-19 скочиха до нива, невиждани от началото на тази година. Правителството призова хората да бъдат особено внимателни преди предстоящия дълъг уикенд и летни училищни ваканции. 

Япония съобщи за почти 95 000 случая в сряда. Новозаразените пациенти са се увеличили 2,14 пъти в сравнение с предишната седмица, според говорител на правителството. „Броят на новите случаи нараства във всяка префектура в Япония. Изглежда, че вирусът се разпространява бързо“, каза министърът на здравеопазването Шигеюки Гото в началото на заседанието на комисията за справяне с пандемията.

Токио повиши нивото на тревога до най-високото ниво.

„Утре ще проведем среща на работната група, за да вземем решение за мерките, които трябва да предприемем това лято, като вземем предвид заболеваемостта и мнението на експертите“, каза губернаторът на Токио Юрико Коике на среща.

Подобно на Нова Зеландия, Южна Корея беше похвалена за реакцията си в началото на пандемията, но до сряда ежедневните случаи там се утроиха за една седмица и вече са над 39 000.

Експерти очакват новозаразените в Южна Корея да достигнат 200 000 на ден от средата на август до края на септември и разширяват ваксинациите с бустерна доза, но не планират подновяване на ограниченията.

Австралия предупреди, че може да бъде засегната от най-лошата си епидемия от COVID-19 през следващите няколко седмици заради вариантите BA.4/5 на Омикрон. Властите казаха, че могат да се очакват "милиони" нови инфекции, но изключиха всякакви строги ограничения за ограничаване на разпространението.

„Вече не сме в ерата на блокиране и подобни ограничения“, каза федералният здравен министър Марк Бътлър пред радиостанция 2GB в четвъртък, въпреки че призова австралийците да обмислят отново да работят от вкъщи.

Приетите в болница в Австралия вече се движат близо до нивата, наблюдавани при последното голямо огнище на Омикрон по-рано тази година. Здравната система е под натиск от високия брой пациентите с COVID и грип.

Докато случаите в Тайланд намаляват, инфекциите в Индонезия се увеличават, достигайки най-високото си ниво от март.

Новите инфекции и хоспитализациите във Филипините остават ниски, но правителството предупреди, че броят на случаите може да нарасне поне 20 пъти до края на месеца.

Манила призовава населението си към реваксинация, тъй като данните на министерството на здравеопазването показват, че само една четвърт от възрастните в рисковите групи са получили първата си бустерна доза към 12 юли.

Континентален Китай отчита средно над 300 локално предавани инфекции на COVID на ден през юли. Строгото придържане към политика на "нулев COVID", която води Пекин, помага да се контролират местните клъстери и предотвратява претоварването на болниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика