Нова апаратура намалява листата на чакащите онкоболни до януари

Премиерът подкрепи Петър Москов за данък „вреди храни“

OFFNews 23 октомври 2015 в 16:50 3004 0

Снимка БГНЕС

Циклотронен център, оборудван с високотехнологичен уред за производство на индивидуални дози изотоп за лечение на онкоболни, беше открит днес в Александровска болница в София.

Това е вторият такъв апарат в страната, след този във Варна.

В момента в списъка на чакащите онкоболни за лечение в болницата има около 500 души. Очаква се с новата апаратура този списък да се стопи до януари 2016 г., обясниха от ръководството на болницата.

Оттам обясниха, че се очаква с новата апаратура да се приемат по 14 пациенти на ден, а ако се наемат нови специалисти, ще могат да се приемат пациенти и в събота и неделя.

Апаратът струва 6 млн. лева, но се очаква в дългосрочен план да намали разходите за лечение, тъй като в момента радиофармацевтиците се закупуват от Румъния за 1400 лева за доза, а след три години една доза ще струва само 250 лв., обясниха от лечебното заведение.

Другият месец в Александровска болница ще бъде инсталиран нов магнитен резонанс, посочи здравният министър Петър Москов, който присъства на откриването на циклотронния център.

На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който обяви, че подкрепя идеята на Москов за по-висок данък за вредните храни.

“Когато си задавахме въпрос с министъра какво води до това - започваме с некачественото и най-вече с неправилното хранене на българина - вредните храни, вредните навици, които за съжаление още от деца се налагат в бита. Виждате какви храни се ядат, какви енергийни напитки се пият и като минат 40-50 години, започват масово да се разболяват“, подчерта Борисов.

Премиерът все пак е предупредил Москов да огледа добре данъка, за да не се получи „от нещо добро негатив“.

Здравният министър каза още, че проектобюджетът на Здравната каса за следващата година почти е готов.
Москов заяви, че е оптимист и не вярва дефицитът в бюджета на НЗОК да е твърде голям.

Когато стартирахме миналата година, огромно количество хора казваха, че така заложеният бюджет на касата ще доведе до минимум 250 млн. лв. дефицит. В средата на годината стана 120 млн. лв., а преди 2 месеца - 70 млн. лв.Сега някои хора се обаждат, че ще бъде 40 млн. лв., коментира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков