Няма причина да не се подпише рамков договор с Касата, смята д-р Маджаров (обновена)

OFFNews 03 юни 2023 в 12:50 932 0

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз

Няма причина да няма нов Национален рамков договор, по-скоро ще има неприятни последици, ако не го подпишем. Това каза пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) преди началото на събора на съсловната организация в София.

Делегатите ще обсъдят параметрите, при които ще бъде подписан новият рамков договор, и ще гласуват финансовия отчет на организацията за миналата година и актуализацията на бюджета на БЛС за 2023 година.

Новите предложения, които са договорени между БЛС и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с които ще се запознаят делегатите на събора, са възможността при първо нарушение от един тип да няма санкция, а да се дава методично указание на лекаря.

Няма да се кумулират санкциите и колегите няма да бъдат третирани като нарушители всеки път, каза Маджаров. От НЗОК приеха и предложението ни да има отделен бюджет и целенасочено финансиране на иновациите – роботизираната хирургия, която се извършва в болниците. Друга новост в текстовата част на новия договор, която ще бъде представена на събора, е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика, каза още д-р Иван Маджаров. Пациентите на общопрактикуващите лекари, които имат договори с центрове за оказване на неотложна помощ, ще се обръщат към тях при нужда след 20:00 ч., припомни той.

Въпреки че нямаме финансови параметри поради липса на бюджет, ще предложим на събора да подпишем рамков договор при определени финансови параметри, които ще трябва да защитаваме, допълни д-р Маджаров. Ако това не се случи, в следващите 2-4 месеца няма да има рамков договор и колегите ще работят по стария документ, но лекарите в извънболничната помощ няма да могат да си получават парите, договорени още в края на миналата година.

По думите на д-р Маджаров преговорите, водени с НЗОК, досега са в конструктивен дух.

По-късно от съсловната организация съобщиха, че с 226 гласа „за“, 31 „против“ и 8 „въздържал се“ делегатите на 75-тия извънреден Събор на БЛС са дали мандат на ръководството за подписване на НРД 2023-2025 при конкретно определни на Събора параметри.

Новите моменти в проекта, които бяха приети от Събора

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД 2023-2025 са: да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист. Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика.

По отношение на санкциите се предвижда те да не се кумулират при еднотипни нарушения. Освен това при първо нарушения се планира методическа подкрепа от НЗОК, а не глоба.

Друга новост в текстовата част на новия договор е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.

Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като изпълнител под надзор на специалист.

Делегатите на Събора бяха информирани за постигнатата принипна договореност с цел подпомогане на иновациите да има целенасочено финансиране по отношение на роботизираната хирургия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !