Няма ''чадъри'' над болнични директори, твърди здравният министър в оставка

OFFNews 19 юли 2022 в 17:21 1513 0

проф. Асена Сербезова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка

Не мисля, че има „чадъри“ над директори на болници от моя страна. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова в коментар за проверките в болниците, извършвани от Министерството на здравеопазването.

Министър Сербезова участва в международна среща за представяне на Доклада за финансова защита в Република България на Световната здравна организация. Срещата е под патронажа на Комисията по здравеопазването и се състоя в Народното събрание.

Проверките в болниците изискват време, за да се направят задълбочено и една проверка не е няколко дни, някои траят месеци, тъй като понякога се проследяват периоди с години назад, допълни министър Сербезова. Все още има проверки в ход, добави тя.

Проверки не правим в „12 без 5“, тъй като ние тръгнахме с ясни хоризонти от четири години и това, че този мандат бе спрян, не означава, че когато дойдат папките на бюрото на министъра с конкретни факти и обстоятелства, той трябва да си затвори очите за тях“, каза още министър Сербезова. Това са парите на всички нас, които плащаме здравноосигурителни вноски, и министърът на здравеопазването трябва да се интересува кои болнични лечебни заведения как се управляват, заобикаля ли се Законът за обществените поръчки, правят ли се приоритетни плащания, а пък старите да се предоговарят с 15-20 до 30 процента лихви, допълни тя.

Проверки на здравното министерство в няколко болници и констатираните нарушения станаха причина за освобождаването на директорите на университетските болници "Пирогов", "Св. Екатерина" и Онкологията. Данните от проверките бяха предоставени на прокуратурата, на ДАНС и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Твърденията, че има "чадър" над директора на Александровска болница, са на депутата от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. В съобщение до медиите преди дни той посочи нарушения в лечебното заведение, за които е сигнализирал различни институции, но от тяхна страна не е имало реакция.

Новото ръководство на Александровска болница тогава припомни, че заварило задължения в размер на 70 млн. лв, и че за пръв път от години лечебното заведение е отчело печалба от 1,5 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови