Здравният министър: 85% от гражданските договори на ''Св. Екатерина'' са усвоявани от ръководителя на болницата

OFFNews 09 юли 2022 в 10:00 4105 2

Асена Сербезова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов-Архив

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова

Не е вярно, че кардиологичната болница "Света Екатерина" няма никакви дългове, както заявява проф. Генчо Начев. Напротив, болницата има задължения и те са се увеличили. Това, което няма, са просрочия. Т.е. задълженията стават все повече, но се обслужват навреме.

Това заяси здравният министър Асена Сербезова пред бТВ, като допълни, че разметър на дълговете е 7 млн. лева.

"Много ми се иска да отделим качествата на лекарите. За около шест месеца са направени 130-140 проверки в болници и РЗИ-та. Изчакала съм да видя резултати от проверките как се управляват болнични лечебни заведения. От 2006 г. насам проф. Начев е имал само една проверка", каза още тя.

Според нея това е държавна болница, в която 85% от гражданските договори са усвоени от ръководителя й: "А в същото време говорим за справедливо заплащане и се мъчим да увеличим заплатите на т.нар. редови лекари".

Сключването на граждански договор се гласува от съвета на директорите и проф. Начев е гласувал за себе си, което е нарушение, но и има и морална страна, коментира още Сербезова.

По думите й здравеопазването трябва да е надпартиен консенсус. Безотговорно е да има партиен оттенък Спешната помощ.

За отстраняването на проф. Начев здравният министър коментира още, че има плащания към контрагенти за болницата, без да са спазвани изискванията на закона, като сумите са над 30 хил. и над 50 хил. лева. "Нарушения има и в договорите за медицински изделия. Няма система за контрол и критерии за допълнителното стимулиране, така се почува голямо неравенство между медиците", посочи Сербезова. 

Здравният министър призова да се помисли за манданост на директорите на държавните болници.

От думите й стана ясно и че е получавала заплахи с есемеси и обаждане от сателитни телефони, преди да стане министър.

"На коя прокуратура да подам сигнал", попита тя. Тя напомни, че е завела дело срещу прокурататурата през декември 2020 г. Оттогава е имало едно дело.

"Уволниха ме за няколко часа по абсурдно обвинение, което се поддържаше една година - от джоба ни като данъкоплатци излизаха пари да се поддържа това обвинение", коментира Асена Сербезова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

09.07 2022 в 12:08

Сербезова не ме кефи...

5827

1

pisnamiotmutri

09.07 2022 в 10:29

Милиарди за здравеопазване, а бониците тънат в дългове. Парадокс
 
X

Да помогнем на украинските деца!