Неоткрито досега сърдечно заболяване е причина за смъртта на родилката в Пловдив

OFFNews 06 юни 2023 в 12:11 33283 0

Елисавета Станева

Снимка Архив

Починалата млада жена

Сърдечно заболяване, което не е било диагностицирано до този момент, е причината за смъртта на 27-годишната родилка Елисавета Станева в УМБАЛ“ Свети Георги“, Пловдив.

Това сочат от резултатите на аутопсията, съобщават от здравното заведение след вътрешната проверка по случая. Тя бе назначена, след като майката на младата жена разказа в медиите, че дъщеря ѝ не е получила „адекватна медицинска помощ“.

В позиция от болницата заявяват, че комисията е приела, че причината за смъртта на пациентката Елисавета категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделение по спешна медицина, Клиника по инфекциозни болести и Клиника по анестезиология и интензивно лечение, съобщава БНР.

Според комисията най-вероятната причина за смъртта е съществуващата, но недоказана до този момент сърдечна патология -„Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера“. Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала пациентката от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия. Решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата ѝ възраст, сочи заключението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови