Националната кардиологична болница набира средства за апаратура

Offnews 07 януари 2020 в 15:10 1563 0

Снимка Архив

Отделението по образна диагностика в Националната кардиологична болница (НКБ) се нуждае от свръхмодерен компютър за сканиране на образи при спешни сърдечно-съдови състояния на деца и възрастни. За помощ от болницата се обръщат към кампанията "Избери, за да помогнеш", съобщи БНР.

Новата апаратура ще бъде от полза не само за сърдечно-съдови заболявания, но и при заболявания на белия дроб, на съдовете, при аневризми. Това е така наречената работна станция за постпроцесинг на сканираните образи.

Апаратурата, с която разполага лечебното заведение в момента, не дава възможност за бърза обработка на сканираните изображения, както изискват спешните състояния. Специалистите, които работят в отделението, се надяват да получат нова станция или поне нов софтуерен продукт чрез кампанията, каза д-р Биляна Богданова, лекар по образна диагностика в НКБ.

Какво представлява въпросната работна станция?

"Представлява един компютър, голям монитор, който съдържа софтуерни продукти, които към момента са доста неактуализирани, и нашата идея е да имаме по-съвременни продукти, с които да правим повече неща, т. е. да предоставяме триизмерни образи на сърцето и съдовете, след което това служи за създаване на 3D модели, които детските хирурзи изработват с цел да бъдат по-добре ориентирани при извършването на високоспециализирани операции, особено при децата с вродени сърдечни малформации", коментира д-р Биляна Богданова.

Апаратурата ще позволи образът да се обработва по-бързо.

По думите на д-р Богданова, ако сега обработката се извършва в рамките на един час, това може да бъде възможно за 15-20 минути.

"В повечето болници апаратурата е на доста по-високо ниво. Пациентите, попадайки там, получават и доста по-адекватна намеса. Нашата идея е да бъдем конкурентоспособни, на нивото, изисквано по европейски стандарт", подчерта лекарката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови