Намалява тютюнопушенето сред мъжете, отчита СЗО

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2019 в 11:50 735 0

Снимка Pixabay

За първи път СЗО отчита важен успех в преодоляването на глобалната тютюнева епидемия – понижава се количеството на пушачите сред мъжете. В документа се посочват ефективните мерки за ограничаване на вредния за здравето навик.

"Понижаването на потреблението сред мъжкото население е сигнал за повратен момент в борбата с тютюнопушенето - заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. – Години наред ние констатирахме устойчив ръст на потребителите сред мъжете. Днес, благодарение на твърдата позиция на правителствата спрямо тютюневата промишленост, за пръв път отбелязваме понижаване на този показател."

В третото издание на Доклада за световните тенденции в потреблението на цигари 2000-2025 г. се отбелязва, че за изтеклия период (почти две десетилетия) общото количество на пушачите е намаляло с 60 млн. души. – от 1,397 млрд. през 2000 г. до 1,337 мрд. през 2018 г.

До голяма степен тази статистика е станала възможна заради снижаване на ръста на тютюнопушене сред жените от 346 млн. през 2000 г. до 244 млн. през 2018 г. или с около 100 млн. души. За същия период пушачите сред мъжете са се увеличили с над 40 милиона.

Каква е положителната тенденция – в новия доклад на СЗО се посочва, че ръстът при мъжете е овладян. Прогнозите са към 2020 г. техният брой да намалее с 1 млн. в сравнение с 2018 г., а към 2025 – с 5 милиона.

От организацията прогнозират, че към 2020 г., в сравнение с 2018, количеството пушачи сред мъжете и жените намалява с 10 млн., а към 2025 г. с още 27 млн. В 60% от страните тенденция на понижение е регистрирана още през 2010 г.

"Предприемането на строги комплексни и научно-обосновани мерки позволява на правителствата да защитят здравето и благополучието на населението и доказателство за това е намаляването на тютюнопушенето в цял свят", отбелязва директорът на Департамента по здравеопазване към СЗО д-р Рудигер Крех.

Въпреки несъмнените успехи, темповете на съкращаване на глобалния обем на потребление на цигари все още са незадоволителни. Едва 32 от страните ще могат да достигнат желаните 30% намаляване на потреблението към 2025 г.

В доклада са направени и други важни изводи.

48 млн. деца на възраст 13.15 г. са регистрираните пушачи през 2018 г. – 14 млн. момичета и 29 млн. момчета.

224 млн. са жените-пушачи през 2018 г. Целта на организацията е през 2025 г. техният брой да намалее с 32 млн. Най-бавно се понижават показателите в страните с ниски и средни доходи. На опашката е женското население в Европейския регион.

С най-бързи темпове се снижава потреблението в САЩ, където планираните нива на съкращаване на тютюнопушенето към 2025 г., по предварителни прогнози, ще бъдат достигнати. Страната е в челната шестица на СЗО по резултати.

Страните, които предприемат ефективни антитютюневи мерки и показват резултати стават все повече, отчитат от СЗО и посочват, че най-ефективната мярка е увеличаването на данъците за тютюневата продукция.

Цигарите отнемат живота на 50% от пушачите и всяка година стават причина за смъртта на около 8 млн. души. Над 7 млн. са загинали от въздействието на цигарите и около 1,2 млн. са починалите пасивни пушачи. Повечето смъртни случаи са регистрирани в страните с ниски и средни доходи, които са основна мишена на тютюневата промишленост.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !