Надига ли се COVID отново: Близо 80 от новите заразени са в болница

OFFNews 03 октомври 2023 в 12:58 2148 0

коронавирус

Снимка Pixabay

COVID-19

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 434, 78 от новозаразените са в болница, сочат данните на Единния информационен портал. Делът на положителните проби е 14,7 процента, починали са двама заболели, а 23-ма са настанени в интензивно отделение.

Данните потвърждават тенденцията към повишаване на заболеваемостта, за която предупредиха и специалистите след появата на нова мутация на Омикрон.

"Има увеличение на хоспитализациите на инфектирани с коронавирус, както и на пациентите, настанени в интензивните отделения, заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус преди дни.

Според досегашните проучвания циркулиращите варианти не предизвикват по-тежко заболяване в сравнение с известните досега, каза Мария ван Керхов, която е експерт по COVID-19 и апелира към правителствата да продължат да тестват населението, за да може да се следи разпространението на вариантите на коронавируса.

Здравните власти препоръчаха на хронично болни, бременни жени и възрастни над 60 г. да се имунизират с ваксината насочена срещу подвариант XBB 1.5.

В страната вече са налични и 9 600 дози от педиатричната ваксина за деца от 6-месечна до 4-годишна възраст, както и 4 800 дози за деца между 5 и 11 г. 

До момента от нея са доставени 100 800 дози, които вече са в Регионалните здравни инспекции. Те са предназначени за имунизация на лица над 12-годишна възраст. Допълнителни кабинети се разкриват в областните центрове. Два са ваксинационните пунктове на РЗИ в столицата. От днес работи и имунизационен кабинет в Кърджали.

Новите ваксини срещу COVID-19 се прилагат при личните лекари, в РЗИ и в определени за целта лечебни заведения. Пълен списък по области, можете да откриете тук.

Полезна информация за ваксините и рисковите групи, които е добре да се ваксинират, може да бъде открита в обновения сайт Плюс мен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика