7 пъти е нараснала на заболеваемостта от COVID-19

OFFNews 23 септември 2023 в 09:16 1681 0

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ангел Кунчев

За последния месец имаме 6,5-7 пъти нарастване на заболеваемостта от коронавирус. Тежките случаи не растат в такъв диапазон. 10-20 са в интензивни отделения на седмица. Няма почти смъртни случаи.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред бТВ. 

По думите му характеристиките на коронавируса доста се доближават до тези на грипа. Няколко варианта все пак са под наблюдение. В момента има 80 000 налични нови дози ваксини против COVID-19, добави Кунчев.

Той обясни, че възникват нови щамове, като последният се изследва и се забелязва, че попадне ли в семейство или колектив, се разпространява много бързо. Боледуването е 4-5 дни с главоболие, висока температура и много силна отпадналост. Кунчев уточни, че протича леко, но по-притеснителното е при постковид синдрома, който доста засяга цялостно имунитета.

Освен "Пирола" се наблюдава и вариант на коронавируса "Ерис", който е доста различен, но не е тежък.

Главният държавен здравен инспектор коментира и грипа, като посочи, че ваксинацията за хората над 65 години, за които държавата осигурява ваксина, започва на 27 септември. И тази година ще може да се избира между ваксините на двама производители.

Кунчев каза още, че нужните количества са доставени и вече се разпределят при личните лекари.

Той добави, че тази зима, както всяка, грипната вълна вероятно ще започне в края на януари и началото на февруари.

Отпуснати са средства за 370 544 дози ваксини. За сравнение, през 2022 г. са приложени 187 276 ваксини. Целта на държавата е да увеличи двойно покритието в групата най-силно застрашена от тежко протичане на грип - хората над 65.

До 2026 година обхватът на програмата трябва да се повиши до 35%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови