Над 400 души от спешната помощ преминаха обучение по проект ПУЛСС

OFFNews 20 декември 2019 в 15:44 1827 0

442-ма души от всички центрове за спешна помощ в страната преминаха обучение по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния" (ПУЛСС), отчитат от здравното министерство.

Обучени са били 97 лекари, 110 медицински сестри и акушерки, 73 фелдшери и лекарски асистенти, 11 парамедици и 151 шофьори на линейки. Тази седмица, в рамките на петдневно обучение, нови теоретични и практически знания са усвоили екипи от центровете за спешна медицинска помощ в Благоевград, Видин, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Монтана, Плевен и София.

Обученията по ПУЛСС се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а лектори са лекари с богат професионален опит. Изпълнител на обучението е Университетска болница „Пирогов".

Първото за 2020 г. обучение по проекта ще стартира на 6 януари и ще продължи до петък, 10 януари. В този период петдневни практически и теоретични курсове ще преминат общо 120 души - екипи от центровете за спешна помощ в Разград, Русе, Силистра, Шумен, Добрич, Търговище, Велико Търново, Монтана, Видин, Плевен, Варна и София.

Министерството на здравеопазването изпълнява проекта в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови