Над 1000 българи чакат за трансплантация на нов орган

Най-много са чакащите за бъбречна операция

Катя Димитрова 06 юни 2016 в 12:23 2293 0

Снимка Архив

Общо 1066 българи са вписани в листата на чакащите за нов орган. Това сочи последната статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Най-много са хората, които се нуждаят от животоспасяваща трансплантация на бъбрек – 970 души. В очакване на здрав черен дроб са 44 пациенти, а за сърце – 26.

С надежда за нов бял дроб живеят 17 души. Други 8 се имат нужда от панкреас, а един човек – от тънко черво. В същото време, според регистъра на ИАТ, лицата, които приживе са изразили несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки, са 2 779.

Донорството на органи у нас продължава да е проблем заради редица предразсъдъци, най-вече от религиозен характер.

Тазгодишните данни сочат, че през първите 5 месеца на 2016 г. са извършени едва 14 бъбречни трансплантации, 3 сърдечни и 6 чернодробни трансплантации. Живоспасяващи операции по присаждане на бял дроб досега не са проведени.

По линия на Евротрансплант, шанс за нов живот е получил само един пациент.

Припомняме, че през 2014 г. Изпълнителната агенция по трансплантация подписа споразумение с Евротрансплант, която подпомага донорството и търсенето на органи за трансплантиране, с цел страната ни да бъде подпомогната и в подобряването на организацията на трансплантациите, а българските пациенти вече ще имат по-широк достъп до трансплантации, които не се правят у нас.

Надеждата е, че с това ще се увеличи и вероятността за намиране на подходящ орган при спешна ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови