Уникална чернодробна трансплантация спаси живота на бебе

OFFNews 01 юни 2015 в 20:01 5783 0

Снимка БГНЕС

Малкият Виктор

Лекари извършиха уникална чернодробна трансплантация, която спаси живота на бебе.

Детето е получило половината черен дроб на своя баща Венцислав, когато било на 2 месеца. След сложната трансплантация то излязло от чернодробна кома, причинена от хепатит В. Операцията била извършена в Университетска болница "Лозенец".

Предстоят още няколко изследвания, след което бебето ще бъде изписано, съобщава БГНЕС.

Самата процедура - взимането на черния дроб и трансплантирането му на детето - е отнела около 17 часа. 

Трансплантацията на черен дроб, което на толкова малко дете е изключително предизвикателство, е извършена от проф. Любомир Спасов и неговия екип, а за да поздрави лично екипа днес в болницата заедно с родителите на детето беше и министърът на здравеопазването Петър Москов.

"В световен мащаб има само няколко такива трансплантации на такава крехка възраст. Това е поредица от усилията на много болнични екипи - в Златоград, в Смолян, в Пловдив и сега в нашата болница", сподели проф. Спасов.

Москов пък заяви, че този случай показвал именно това, за което говори от няколко месеца - да има пълноценно комплексно решение до излекуването.

Родителите обаче споделиха малко по-късно, че в болницата в Пловдив, откъдето е преместено детето, не са им дали никакви шансове то да оцелее и дори са им съобщили, че няма да доживее до вечерта.

Малкият Виктор бил докаран в София в кома, той бил в много тежко състояние. Детето кървяло много и били необходими няколко дни за подготовка преди операцията. Следоперативният период също бил много тежък, защото се появила инфекция, но лекарите успели да се справят с нея.

"Това е постижение не на софийското или на българското здравеопазване. Това е световен еталон - няколко са такива операциите в световен мащаб. Няма по-добър подарък за тези родители по случай 1 юни", каза Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!