МЗ: Сградата за детската болница е безопасна

OFFNews 22 ноември 2019 в 09:40 1746 1

Снимка Архив

Сградата в двора на УМБАЛ „ Александровска", определена от здравното министерство за изграждане на Национална детска болница, не е претърпяла сериозно изменение във времето и не е опасна. Няма данни и че тя не отговаря на изискванията за безопасност при земетресение. Това става ясно от писмен отговор на министър Кирил Ананиев на въпрос на депутат от БСП за България. 

По думите на министъра през 2007 г. от фирма „Балмер Инжинеринг" е била изготвена конструктивна експертиза на обект: „Научен институт по педиатрия – незавършен строеж". През 2019 г. МЗ е възложило нова експертиза на същата компания, като допълнително в заданието са включени още изисквания: преглед на съществуващата проектна документация, подробен оглед по носещите и неносещи части в сградата, изготвяне на инженерно-геоложко проучване, проверка за устойчивост на сеизмични въздействия и обобщен анализ на необходимите видове работи за привеждане на сградите с изискванията на нормативната уредба към момента на обследването.

Фирмата е представила документи в 12 тома, със снимков материал и изчисления, както и два доклада, включващи 554 страници. Включена е и количествено-стойностна сметка за дейностите, необходими за укрепване на сградата.

От „Балмер Инжинеринг" са установили, че данните от обследваните през 2007 г. конструктивни елементи не търпят изменение във времето, т. е. не биха могли да се променят до 2019 г. „Бетонът е с такъв клас и якост, с какъвто е произведен и излят. Единственото, което се променя в конструкцията, са дефектите, причинени от въздействието на околната среда и злонамерената човешка намеса, което е било обект на обследването от 2019 г., обяснява министърът. И допълва, че в представената конструктивна експертиза на незавършения строеж, не се констатира, че сградата не отговаря на изискванията за безопасност при земетресения.


Той пояснява, че пълният набор от документи се намира в МЗ и може да бъде предоставен за запознаване с него.

Обявената обществена поръчка за изграждане на детска болница е на обща стойност 95.4 млн. лв. Тя беше обжалвана от строителна фирма и от Камарата на архитектите. Новата детска болница трябва да е 45 000 кв. м. От Камарата на архитектите в България обаче смятат, че заданието не гарантира качество на изпълнението. Експертите настояват изготвянето на проекта и самото строителство да са в отделни поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

22.11 2019 в 11:27

Коя е строителната фирма, която обжалва? Знаем коя е КАБ, а строителната фирма е анонимна? Щом фирмата обжалва, значи няма ърговска тайна.