МЗ създава съвет за прилагане на Рамковата конвенция на СЗО срещу тютюнопушенето

OFFNews 29 март 2022 в 16:09 1280 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България

Министерството на здравеопазването (МЗ) работи за създаване на Национален съвет към Министерския съвет (МС) за координиране на прилагането на Рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето. Това каза пред участниците в кръгла маса в парламента "Спонсорството от страна на тютюневата индустрия - опасност за здравните политики в България" Илия Тасев, директор на дирекция в МЗ.

Дискусията е организирана със съдействието на Комисията по здравеопазването към Народното събрание, заедно с Коалицията за живот без тютюнев дим и офиса на СЗО у нас.

По думите на Илия Тасев, основните предизвикателства са свързани с предотвратяването на продажбата на тютюневи изделия на непълнолетни, спазването на забраните за пушене на закрито и на някои открити места. Работи се за политики, насочени към личните лекари, за прилагане на програми за отказ от пушене.

МЗ е предприело действия за създаване на междуведомствен орган за координиране на прилагането на рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето - Национален съвет към МС, обясни той. Идеята за този орган е да помага текстовете от конвенцията да влязат в закона.

Според Павел Антонов, управляващ директор на фондацията "БлуЛинк", няма причина действащите политици да не се активират и да помогнат за разрешаване на проблема. Надявам се да излезем от тук като "парламентарна група за преборване на тютюнопушенето", каза той.

Ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила обърна внимание, че общественото здраве е свързано с вземане на решения от обществото като цяло. Настоящите нива на пушачите в България, с по-строг набор от политики, могат да бъдат намалени с 23 процента за пет години, хиляди смъртни случаи могат да бъдат предотвратени в по-дългосрочен план, посочи той.

Според анализа на експерти, в усилията си да отслаби политиките за контрол над тютюна, тютюневата индустрия прилага различни подходи като, например, маневриране за оказване на натиск върху политическия и законодателния процес, дискредитиране на доказаната наука, заплахи към правителствата със съдебни процеси.

За да се борим смислено, са необходими политики, посочи Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване към НС. Ще работим българските граждани да живеят максимално по-дълго и да са максимално по-здрави, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови