МЗ с цел: Още половин милион българи ваксинирани до края на януари

35,7% са имунизираните срещу COVID-19 у нас, сочат последните данни

Янка Петкова 06 януари 2022 в 17:32 3316 1

Снимка БТА

Заседание на Националния пандемичен комитет, министър Асена Сербезова и зам.-министър Георги Йорданов

България е на опашката на ЕС по ваксинации и това е тенденция, която трябва да се промени. Поставили сме си за цел до края на януари да се ваксинират нови 500 000 души. Това каза на брифинг след първото заседание на Националния пандемичен комитет зам.-министърът доц. Георги Йорданов и се учуди как служебният кабинет е функционирал без подобна структура при толкова проблеми за разрешаване.

Той отчете нежеланието на населението да се ваксинира, но призова за социална отговорност като съобщи, че на база данните от националното преброяване имунизираните срещу коронавируса българи са 35,7% от хората, които подлежат на ваксинация.

Доц Йорданов подчерта, че въпреки ниския процент имунизирани ваксинацията ще остане доброволен акт, по думите му в държавните структури вече се прилага изискването за зелен сертификат и се провежда периодично тестване на служителите, които не са ваксинирани. Въпреки анонсите за задължителна имунизация за определени групи - социални и медицински работници, учители, такава няма да се налага, посочи той.

Заместник-министърът очерта като втори важен проблем - въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки заради разпространението на Омикрон. По думите му регионалните щабове ще определят ограниченията според заболеваемостта по места. Според него сериозен проблем се очертава пред присъственото обучение, тъй като се очаква повишаване на заболеваемостта сред учениците. Все още обаче няма категорично решение за това дори в области от тъмночервената зона като София-град.

Йорданов призова родителите да не пускат децата си на детска градина или училище, ако имат симптоми на вирусна инфекция.

"Анализите за протичането на вълната от Омикрон във Великобритания показват, че при при този вариант симптомите са по-леки, отколкото при Делта и това позволява да спестим някои мерки. Пример е намаляването на карантината за положителни лица от 14 на 10 дни, а за контактните от 10 на 7", посочи той.

Заместник-министърът призна, че заповедта за влизане в страната, която беше издадена в сряда, създава проблеми на туристическия бранш, но заяви, че не може да има отстъпление от нея, тъй като това е филтър за влизащите в страната.

Доц. Йорданов съобщи още, че по време на среща с директорите на болници в столицата е взето решение за увеличаване на педиатричните легла за COVID - интензивни и за по-леки случаи, тъй като се очаква да има увеличение на децата, които ще се нуждаят от болнични грижи. 

"Притеснени сме, защото вървим към пик от много високо ниво на заболеваемост. Заетостта на болничните легла за възрастни пациенти прехвърли 60%, а в близките две седмици очакваме ръст на случаите", каза в заключение заместник-министърът на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1807

1

ponti

06.01 2022 в 18:30

Искам да си сложа бустер, но с тези опашки станах антиваксър. Новите управляващи нищо не правят - само лозунги, призиви и високи цели. Тая Сербезова, ако иска резултат, да мобилизира възмост за ваксинация НАВСЯКЪДЕ (във всички болници, ваксинационни центрове, МОЛ-ове и т.н.) денонощно - на смени. Защото желаещи да се ваксинират има, но желаещи да отвисят 2-3 часа на опашка НЯМА!