Може ли имунотерапията да влоши състоянието на онкоболните?

OFFNews 20 януари 2020 в 16:40 9188 0

Снимка Pixabay

Британски лекари се опасяват, че имунотерапията може да влоши онкозаболяването, макар за много пациенти тя да е животоспасяваща, пише „Дейли Мейл“.

През миналата година англичанинът Джоузеф Макмилън научил, че ще бъде един от първите британци, които ще преминат революционната CAR-T терапия. Това е най-новата методика за лечение на онкологични заболявания, която презарежда имунната система, търси раковите клетки и ги унищожава.

Към онзи момент Джоузеф е преминал химиотерапия, в рамките на лечение на лимфом или рак на лимфната система, която е част от имунната. Тъй като от химиотерапията нямало ефект, младият мъж приел да се подложи на имунотерапия, която се смята за най-перспективното направление в онкологията към момента. Някои специалисти дори считат, че тя е способна да върши чудеса.

За съжаление, тази терапия не помогнала на Джоузеф. Напротив, той е убеден, че болестта му се е влошила и през „турбозареждане“ е преминала не имунната му система, а туморът.

Имунотерапията на пациента е продължила два месеца. Това е процес, при който се извличат имунни клетки от болния, обработват се в лабораторни условия и отново се въвеждат в организма му. Пет седмици след терапията туморът достигнал коремната кухина и продължил да расте. Първоначално той бил с размери на топка за голф и известно време специалистите отчитали, че намалява. Впоследствие констатирали хиперпрогресия, разказва изданието.

През последните няколко години, в рамките на имунотерапията, се появиха много нови лекарства и истории на оздравели пациенти, със случаи, които първоначално са били смятани за безнадеждни. Имунотерапията е особено успешна в лечението на рак на кожата, тумор на белите дробове и простатата.

Хиперпрогресията на рака е относително нов феномен, който се среща изключително рядко в резултат от имунотерапия. Някои специалисти не са убедени в съществуването й и предполагат, че без имунотерапия туморите ще се развият още по-бързо. Други смятат, че именно новата методика ускорява растежа им.

Медиците твърдят, че към момента е сложно да се определи кои пациенти са в рисковата група, тъй като има само три изследвания по темата. В хода на едно от тези изследвания при 131 пациенти само при 9% е била установена агресивна хиперпрогресия. При друго изследване този процент е 29, а в хода на третото хиперпрогресия е била установена при 5 от 25 пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт. Смята се, че тя е по-сериозна заплаха за по-възрастните пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови